Кермуємо вночі: поради автомобілістам щодо безпеки у темну пору доби

Чому водіння в нічний час вважається більш важким і небезпечним?

Головна проблема кермування вночі – це сильне зниження видимості. І якщо у великих мегаполісах, особливо в центрі та на головних проспектах, за звичайних умов не виникає проблем з освітленням завдяки ліхтарям і безлічі вітрин, то в інших місцях ситуація є набагато гіршою. Приміром, якщо ліхтарі освітлюють тільки невеликі ділянки вздовж дороги, водієві доводиться покладатися на фари і свій зір. Але бачить він завдяки вогням машини лише смугу близько 50 – 100 м завдовжки і 15 м завширшки. І цього замало, тому багато дорожніх пригод трапляється саме вночі. До того ж, уночі набагато складніше помітити різні об’єкти на дорозі, тварин чи людей у темному одязі без світловідбивних елементів. Тому дотримання правил щодо поїздок у темний час має стати обов’язковим для кожного водія.

 

Підготовка автомобіля до водіння в темряві 

Водіння в темний час доби становить певні складнощі навіть для досвідченого водія. Але добре підготовлений автомобіль може зробити цей процес більш безпечним і комфортним.

  • Робота та налаштування освітлювальних приладів автомобіля. Фари і протитуманні ліхтарі відіграють вирішальну роль у забезпеченні хорошої видимості в темний час доби. Переконайтеся, що всі фари працюють справно і перебувають у гарному стані. Налаштуйте світлові прилади так, щоб промені освітлювали дорогу вперед і не сліпили зустрічних водіїв. Правильне налаштування фар істотно знижує ризик виникнення аварійних ситуацій.
  • Чистота скла та дзеркал. Регулярно мийте скло автомобіля, як всередині, так і зовні, щоб прибрати забруднення і сліди від дощу, снігу або комах. Також не забудьте очистити дзеркала заднього виду, бічні дзеркала і фари. Чисте скло і дзеркала забезпечать кращу видимість і допоможуть уникнути небезпечних ситуацій на дорозі.
  • Загальний технічний стан авто. Завітайте на СТО чи до приватного механіка, який обслуговує вашу машину, щоб перевірити всі можливі елементи, навіть якщо ще «не стукає і не скрипить». Адже якщо, приміром, на ходу відмовлять гальма або інші системи автівки, це може призвести до катастрофічних подій.
  • Автострахування. Впевніться, що ваш договір, який забезпечує обов’язкове страхування авто, є чинним. Це означає, що якщо ви раптом спричините шкоду на дорозі, її буде компенсовано вашим страховиком.

 

Специфіка водіння в темний час доби 

Зрозуміло, що крім підготовки автомобіля, дуже важливим є і сам стиль водіння у темний час. Ось кілька обов’язкових правил зниження ризиків, якими не можна нехтувати.

  • Усвідомлене дотримання швидкісного режиму. Правильний швидкісний режим є одним із головних моментів безпечного водіння вночі. Дотримуйтесь встановлених обмежень швидкості на дорогах, і не перевищуйте їх. Зменшіть швидкість, якщо видимість знижується, наприклад, через дощ, туман або темні ділянки дороги. Це не тільки допоможе уникнути можливих аварій, а й дасть вам більше часу на реакцію в разі несподіваних ситуацій.
  • Зниження швидкості на поворотах і невідомих ділянках дороги. У темний час доби повороти та незнайомі ділянки дороги можуть становити підвищену небезпеку. Будьте особливо уважні на таких ділянках і зменшуйте швидкість, щоб бути готовими до реакції на можливі перешкоди або небезпечні ситуації. Пам’ятайте, що дорога може бути слизькою, а зустрічний транспорт може несподівано з’явитися на вашому шляху.
  • Пильність і активне застосування всіх дзеркал заднього виду. Періодично перевіряйте дзеркала, щоб стежити за рухом навколишнього транспорту. Уважно відстежуйте сигнали світлофора та інші сигнали на дорозі. Переконайтеся, що ваші дзеркала правильно відрегульовані, щоб мінімізувати можливе засліплення від фар зустрічних автомобілів.
  • Уникайте засліплення зустрічними фарами. Після засліплення дальніми фарами зустрічної автівки нормальний рівень зору у водія може відновлюватися до 30 секунд. За цей час автомобіль, навіть на низькій швидкості, встигає проїхати кілька сотень метрів. Тому, якщо ви розумієте, що на вас чекає роз’їзд з автомобілем, то приблизно за 300 м перемкніть світло на ближнє, щоб не засліпити зустрічного водія. Якщо ж на зустрічному автомобілі не перемикають дальнє світло, постарайтеся заздалегідь оцінити стан дороги далі, розташування об’єктів і можливих перешкод, і дивіться не на фари автомобіля під час роз’їзду, а трохи вбік. Якщо ж вас все ж засліпили, то краще знизити швидкість або навіть зупинитися. 

 

Безпечне водіння вночі

Якщо на вас чекає поїздка не просто у темну пору доби, а протягом всієї ночі або її значної частини, то вона, на додаток до правил, що були написані раніше, потребує ще більш ґрунтовної підготовки.

  1. Обов’язково відпочиньте перед поїздкою,  поспіть вдень, щоб вночі бути бадьорим і уважним.
  2. Візьміть із собою каву або інші енергетичні напої.
  3. Попросіть пасажирів розважати вас і відволікати від сонливості розмовами.
  4. Увімкніть під час поїздки бадьору музику, але так, щоб вона не відволікала вас від дороги.
  5. Якщо відчуєте сонливість, зупиніться, заїдьте на парковку або заправку. За можливості переночуйте в готелі.
  6. За необхідності візьміть із собою окуляри, оскільки вночі зір часто погіршується.

Дотримання усіх цих правил допоможе вам почуватися впевнено і безпечно на дорозі в умовах обмеженої видимості. Пам’ятайте, що безпека завжди важливіша за все, і правильна підготовка автомобіля та водія – це запорука комфортного і безпечного водіння в темний час доби.

Також варто пам’ятати, що захистити ваш власний автомобіль допоможе страхування каско. Покриття полісу діє і в разі, якщо винуватцем дорожньої пригоди станете ви, і якщо вона відбудеться з вини іншого учасника руху. Умови та вартість каско від УНІКА можна дізнатися тут: https://uniqa.ua/private/auto/kasko/