UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

Відблиск середньовіччя та зоря нової Європи. Найкращі замки та палаци Англії (частина 1)

У новому році продовжуємо наші віртуальні подорожі найкрасивішими та найвідомішими замками Європи. Сьогодні вирушаємо до Англії. На батьківщині Шекспіра до наших часів «дожили» близько 1 500 замків і палаців різного ступеня збереженості, тож вибрати найкращі з них було дуже непросто.

Відблиск середньовіччя та зоря нової Європи. Найкращі замки та палаци Англії (частина 1)

Замок Бамбург (Bamburg Castle)

Англо-саксонська цитадель, резиденція правителів Нортумбрії, перший замок в Англії, що впав від порохової зброї, – епічна історія Бамбурга налічує близько 1,5 тисячі років.

Сьогодні Бамбург – один із найбільших населених замків в Англії та наймальовничіший об'єкт графства Нортумберленд. Десятки тисяч людей щорічно відвідують його, щоб насолодитися панорамними краєвидами на берегову лінію та острови Фарн. А велич замку та вдала локація роблять його ідеальним місцем для проведення церемоній, зйомок реклами та кінофільмів.

Фортеця вважається зразком фортифікаційного мистецтва. Щоб потрапити у внутрішній двір замку, необхідно подолати звивистий підйом із зовнішніми та внутрішніми воротами. З боку моря замок відділений зовнішньою стіною з бійницями, звідки старовинні гармати і зараз «дивляться» у бік моря.

Відродження Бамбурга почалося у вікторіанську епоху, коли він привернув увагу вченого, інженера та винахідника Вільяма Джорджа Армстронга. Армстронг викупив замок, упорядкував його і оселився в ньому, обладнавши за останнім словом техніки. І до цього дня замок Бамбург залишається приватним володінням родини Армстронгів.

Як відвідати онлайн

Добре структурований міні-сайт дозволить вам побачити замок та його околиці з висоти пташиного польоту, поглянути з Батарейної тераси на морські простори, пробродити внутрішнім двориком, а також відвідати 17 залів та кімнат, наповнених історією Англії.
https://360imagephotography.s3.eu-west-2.amazonaws.com/bamburghcastle/index.htm

На що звернути увагу

Замок цікавий не лише архітектурою, а й артефактами, що розповідають історію його мешканців із королівських династій Англії різних епох.

Головний зал – Королівський, з різьбленим дерев'яним склепінням у готичному стилі. Його стіни обвішані портретами монархів, які жили в замку в різні епохи. Також оцініть готичну атмосферу Кіп-холу XII століття, що прекрасно зберігся, і зброярню з повним арсеналом середньовічного лицаря, обладунками і стародавніми артефактами.

Інтер'єри відтворюють атмосферу середньовічного побуту королів. М'які столові меблі та дубові бюро, величезні різьблені буфети з фарфоровими сервізами та бронзовими кубками, китайські вази всіх розмірів, каміни та рояль. Можна відвідати й такі досить рідкісні для експозиції замків кімнати, як пекарня та посудомийна. Все обладнання тут дбайливо збережене та працездатне й донині.

Уорікский замок (Warwick Castle)

Уорікський замок вже понад дев'ять століть стоїть на обривистій скелі, що височіє над закрутом річки Ейвон у місті Уорік.

Спочатку тут у 1068 році на місці старої англосаксонської фортеці з'явився дерев'яний замок, збудований Вільгельмом Завойовником. З 1088 року він належав графам Уоріка і служив символом їхньої влади. У XII столітті замок перебудували у камені, а протягом наступних століть неодноразово реконструювали.

Багато років замок використовували для утримання військовополонених, побував тут у ув'язненні і король Англії Едуард IV.

Під час Столітньої війни фасад фортеці, звернений до міста, був перебудований – у результаті вийшов один із яскравих прикладів військової архітектури XIV століття. Замок зберігав значення опорного пункту до початку XVII століття, коли його купив поет, драматург та державний діяч Фулк Гревілл.

Гревілл перетворив замок на свій заміський маєток, розбивши сад на землях навколо замку. Але не забував і про головну функцію споруди – її оборона була вдосконалена у 1640-ті роки напередодні подій Англійської революції.

Роду Гревіллів замок належав до 1978 року, коли його купила Tussauds Group, великий гравець індустрії розваг. Компанія відреставрувала замок та осучаснила його інфраструктуру, відкривши його для туристів. Сьогодні це ідеальне місце для яскравого сімейного вікенду – тут проходять імерсійні екскурсії, концерти, виставки та майстер-класи.

Уорікський замковий комплекс входить до першої категорії списку архітектурних та історичних пам'яток Великобританії. А в 2003 році він був названий найкращим замком королівства за версією Good Britain Guide.

Як відвідати онлайн

На сайті віртуальної реальності ви зможете детально розглянути всю красу замку. Окрім панорамних фото 360º, тут є чудова 3D-модель інтер'єрів житлових будівель. Ці приміщення розташовані у східній частині замку, що виходить на річку Ейвон. Серед них найбільш популярні Великий Зал, бібліотека, спальні та каплиця. Всі 3D-об'єкти можна наближати, крутити під будь-яким кутом і вивчати «рентгенівським» поглядом.

https://my.matterport.com/show/?m=HCmSPZ4meT4

На що звернути увагу

Нині замок є діючим музеєм середньовіччя. І це не просто інтер'єри, хоча самі по собі вони дуже красиві і переповнені артефактами, посудом, зброєю та іншою атрибутикою розкішного замку. Тут відтворені епізоди з життя мешканців замку – їхню роль грають воскові фігури у старовинних сукнях.

У 2005 році в Уорікському замку з'явилася копія старовинного знаряддя облоги – требушета. Найбільший у світі каменомет важить 22 тонни. Машина може стріляти 20-кілограмовими снарядами на відстань до 300 метрів. Требушет щодня використовують у шоу-програмі, з нього запустили вже понад 7 000 каменів. Подивіться ролик, щоб побачити його в дії: https://www.youtube.com/watch?v=rAdC2K8-E4U

Лондонський Тауер (Tower of London)

Як Англія неможлива без Лондона, так і Лондон не уявиш без Тауера. Один із символів столиці Великобританії приваблює близько трьох мільйонів туристів на рік.

У 1070-х роках Вільгельм Завойовник збудував на Темзі фортецю, обнесену ровом, а в її центрі – багатоповерховий оборонний замок із 4 кутовими вежами. За вертикальний силует лондонці прозвали замок Тауер («Вежа»).

Тауер був побудований насамперед як надійна фортеця та символ королівської влади. Проте минуло зовсім небагато часу, і замок став використовуватися для утримання найнебезпечніших злочинців країни, зокрема політичних. До епохи Тюдорів це місце прославилося як в'язниця, що найбільш суворо охороняється, та місце страт.

З 1600-х років у лондонському Тауері зберігаються коронаційні прикраси – корони, мантії та коштовності, загальна вартість усієї цієї колекції оцінюється у 2-4 млрд фунтів. Коли коронують нового короля чи королеву, прикраси під посиленою охороною відправляють у Вестмінстерське абатство.

Менш відомо, що в Тауері розташовувалися Королівський монетний двір, Королівські палати зброї і навіть зоопарк. Король Едуард I в 1279 переніс сюди монетний двір, вирішивши, що найбільш захищеного місця в Лондоні не знайти.

У вікторіанську епоху в замку проводилася реставрація та часткова консервація, завдяки чому багато інтер'єрів збереглися у первісному вигляді. І хоча велика частина Тауера постраждала під час бомбардувань Другої світової війни, Біла вежа залишилася неушкодженою.

Тауер не загубився серед ультрасучасного міста, зберігши багатовікові традиції. Тут десятиліттями живуть ворони, які мають свої імена – за легендою щонайменше шість із них повинні постійно перебувати в межах фортеці, інакше монархія впаде.

Вже понад 700 років поспіль, без перерв на революції, війни та епідемії, легендарні «біфітери» – вартові Тауера у середньовічних костюмах – щодня проводять ритуал передачі ключів від замку. Церемонія є дуже популярною серед туристів.

Як відвідати онлайн

Швидку віртуальну екскурсію до Тауеру можна пройти, відвідавши сайт https://www.cyark.org/projects/tower-of-london/virtual-tour. Тут є 360-градусні панорами та 3D-моделі ключових об'єктів комплексу, які супроводжуються описом найважливіших фактів англійською мовою.

Якщо ж є час і бажання глибше поринути в історичну атмосферу замку, побачивши найцікавіші його експонати, рекомендуємо пройти повну екскурсію з англомовним гідом на YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=JbK3-hEP0DA (можна увімкнути субтитри з автоматичним перекладом).

На що звернути увагу

Образ Тауера як похмурої середньовічної в'язниці сьогодні пом'якшують символи нової гуманної доби. У внутрішньому дворі біля королівського фонтану знаходиться пам'ятник страченим – подушка зі скла на круглій платформі, що символізує середньовічну плаху. А на стіні біля вежі Мартіна «вештаються» павіани з металевої сітки – пам'ятник усім тваринам, які коли-небудь жили в замку.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз