UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Мій автомобіль

Валютне КАСКО від УНІКА: звична надійність + захист від валютних коливань

Про новий страховий продукт, який, на додаток до стандартних ризиків КАСКО, захищає автовласника і від ризиків, пов’язаних із девальвацією національної валюти, розповідає Директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів Діана Коченкова.

Валютне КАСКО від УНІКА: звична надійність + захист від валютних коливань

Пані Діано, розкажіть, будь ласка, про новий страховий продукт від УНІКА «Валютне КАСКО». В чому його особливість?

В тому, що він додає впевненості та спокою нашим клієнтам. І зараз я поясню, в чому саме. У зв’язку з тим, що майже всі автомобілі в Україні є імпортованими, їхня вартість визначається у прив’язці до валюти, як правило – у гривневому еквіваленті долара США. Проте, вартість звичайного КАСКО та усі розрахунки, включно зі страховою вартістю автівки, визначаються у гривні на дату страхування. Наш новий продукт «Валютне КАСКО» дозволяє фіксувати вартість авто та інші розрахункові умови договору в іноземній валюті, що суттєво покращує страховий захист клієнтів-автовласників. 

На що впливає прив’язка до долара, чому вона важлива?

Вона впливає на те, заради чого й укладається договір – на суму відшкодування в разі страхової події. Зокрема вона дозволяє уникнути «пропорційної виплати» під час врегулювання збитку.

А що таке «пропорційна виплата» у договорах КАСКО?

Щоб було зрозуміло, що це, доведеться почати зі складного – з Закону України «Про страхування». Він містить таку норму:

«У разі якщо страхова сума становить певну частку дійсної вартості застрахованого об’єкта страхування, страхова виплата виплачується у такій самій частці дійсної вартості застрахованого об’єкта страхування» 

Це означає, що якщо на дату страхової події ринкова вартість вашого авто у гривні перевищує його вартість, вказану в договорі КАСКО, страхова компанія може застосувати таку саму пропорцію до суми збитку. Адже вартість відновлювального ремонту (наприклад, запасні частини та роботи) напряму залежить від девальвації та інфляції. Як правило, такі випадки трапляються, коли курс долара зростає відносно гривні, адже ринок купівлі-продажу авто прив’язаний до валюти і ринкова вартість авто у гривні зростає. А в звичайному договорі страхування гривнева вартість авто залишається незмінною.

А чим ще корисна прив’язка до долара?

Страхові події, на жаль, не обмежуються незначними подряпинами. Що, якщо ваш автомобіль було викрадено або він зазнав значних ушкоджень, і його відновлення не є доцільним? У звичайному договорі ваше страхове відшкодування буде обмежено вартістю авто у гривні на дату страхування. Тобто, якщо ринкова вартість вашого авто складала 600 000 гривень (або 20 000 доларів) на момент страхування, страхове відшкодування буде обмежено сумою 600 000 гривень, зафіксованою у договорі страхування, незважаючи на те, що через девальвацію гривні на дату збитку аналогічне авто коштує 800 000 гривень.

До того ж потрібно мати на увазі, що в разі подорожчання ремонту та складових, страхова подія зі значними пошкодженнями може розрахунково вивести збиток у тотальний.

Що Ви маєте на увазі? Що таке тотальний збиток?

Це такий рівень пошкодження автомобіля, коли його ремонт стає технічно або економічно недоцільним. І в цьому випадку, якщо мова йде про звичайний договір, розмір відшкодування також буде розраховуватись, виходячи з тієї гривневої вартості, яка була визначена на момент страхування. В нашому прикладі – це 600 000 грн. А якщо ринкова вартість у гривні збільшилася, то це клієнту не вигідно. Він більше не зможе придбати аналогічне авто на кошти отримані від страхової компанії.

А як все це працює у «Валютному КАСКО»?

В разі викрадення або тотального пошкодження автомобіля, страхове відшкодування не буде обмежуватись його гривневою вартістю на дату страхування. Всі розрахунки проводитимуться, виходячи з вартості автомобіля в доларах США, яка в будь-який момент відповідає реальній ринковій вартості. А умова щодо «пропорції» в цьому договорі взагалі відсутня.

Тобто, якщо коротко, прив’язка до долара дає страхувальнику можливість, незалежно від курсових коливань, отримати страхове відшкодування, якого буде цілком достатньо для відновлення автомобіля або придбання аналогічного.

Який порядок укладання такого договору та сплати страхового платежу?

Порядок укладання такий самий, як і в звичайному КАСКО. Це можна зробити і в офісі, і онлайн. Але порядок оплати страхового платежу – так, дещо відрізняється.

Ми розуміємо, що за теперішніх умов клієнтам зручніше сплачувати страховий платіж у розстрочку, тому встановили щоквартальну оплату. Платежі сплачуються у гривні відповідно до законодавства: перший платіж розраховується за курсом на день укладання договору, решта – відповідно до курсу, який діятиме у подальшому.

Клієнту не потрібно нічого вираховувати – ми автоматично відправимо повідомлення та повністю заповнене посилання на оплату вже з розрахованим платежем у гривні на дату отримання смс. Потрібно лише сплатити за допомогою Google Pay або Apple Pay або ввести номер своєї картки.

Який саме курс буде застосовуватись? Адже їх багато

Ми обрали за орієнтир курс купівлі доларів США у відділеннях банку АТ КБ «ПРИВАТБАНК», оскільки він досить оперативно «реагує» на всі ринкові зміни та відповідає реальним умовам ринку. До того ж – це державний банк, відомий серед споживачів.

А як щодо компенсації збитків? За яким курсом вона буде здійснюватися?

При розрахунку суми страхового відшкодування ми беремо курс гривні відносно долара, який діє на дату страхового випадку. Що, власне, і є головною перевагою продукту. Виплата відштовхується від нових реалій і розцінок на ринку на момент ДТП і завжди є достатньою для клієнта.

Як прийшло рішення створити цей новий продукт?

Ми з вами зараз живемо у дуже нестабільні та турбулентні часи. Хотілося прибрати принаймні один зайвий головний біль з наших клієнтів – фінансову незахищеність через стрибки валютного курсу. І ключові ризики ми справді зняли. Тому вважаємо, що з цією задачею ми впорались.

Дякуємо пані Діані та пропонуємо читачам подбати про повний захист свого автомобіля за допомогою договору «Валютне КАСКО»!

https://uniqa.ua/private/auto/kasko/

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз