Вчитися ніколи не запізно! Як не помилитись, вибираючи онлайн курси?

Можливостей для навчання у будь-якому віці та за будь-яким напрямком зараз більш ніж достатньо: освітні курси, вебінари, онлайн школи тощо.

Будь-яке навчання потребує від нас вкладення ресурсу: часу та грошей. Так, ми звикли перед вкладенням грошей у матеріальні речі вивчати їхні характеристики: порівнювати пропозиції, обирати за властивостями, які потрібні саме нам. Але з навчальними продуктами трохи складніше, особливо, якщо це ваші перші кроки в онлайн навчанні. Адже навчальну послугу неможливо оглянути з усіх боків, помацати та повернути, якщо вона не підійшла. Її результат часто стає зрозумілим лише через деякий час після закінчення навчання. А якщо він нас не влаштує, то, крім грошей, ми дарма витратимо й час, який взагалі є невідновним ресурсом.

Тож як не помилитися? Ми пропонуємо поділити обрання курсу на два основних кроки: «відсіяти» неякісні пропозиції та обрати серед вартих уваги те, що потрібно саме вам.

 

Крок перший. Як не натрапити на шарлатанів?

Різноманіття навчальних пропозицій містить в собі певні ризики, адже не всі навчальні програми, що є на цьому ринку, мають достатній рівень якості. Ба більше, деякі з них є відверто шарлатанськими або навіть шахрайськими.

Ось найчастіші ознаки курсів, які спрямовані більше на отримання грошей, ніж на надання знань:

 

Вам обіцяють неймовірні результати без зусиль. Реклама псевдо-курсів часто переконує, що ви зможете досягти захоплюючих результатів без значних зусиль або навіть без навчання. Обіцянки типу «заробіток тисяч доларів на день» або «вивчення мови за 3 дні» мають викликати сумнів.

 

Вас заохочують великими знижками та терміновими акціями. Це – певний психологічний тиск, спрямований на те, щоб змусити вас прийняти швидке рішення. А швидке – щоб ви не встигли замислитись та проаналізувати пропозицію. Тим більш, якщо вам постійно надходять сповіщення про знижки на курс, це може бути стратегією впливу.

 

В описі курсу бракує конкретики та деталей. Якщо реклама дуже загальна та зарозуміла, відсутня інформація про постачальника курсу, його зміст, методи навчання та підходи – це має викликати підозру. Особливо, якщо на ваш прямий запит про це ви також не отримаєте інформації.

 

Відгуки про курс відсутні або сумнівні. Якщо з відсутністю відгуків усе зрозуміло (продавці курсу їх не збирають або уникають), то зі сумнівністю трохи складніше. Якщо всі відгуки про курс дуже емоційні та захоплені, то є висока ймовірність того, що вони написані штучно, не реальними студентами. Бо власники якісних курсів зацікавлені в різноманітних відгуках, вони розуміють, що їхній продукт не може підходити всім та одразу і зацікавлені в тому, щоб їх обирали лише ті, кому підходить їхній формат. Тож спробуйте пошукати реальні відгуки на сторонніх ресурсах, а не тільки на офіційному вебсайті курсу або під рекламним дописом у соціальних мережах.

 

Від вас вимагають особисті дані. Це вже може бути ознакою не лише непрофесійності, а й шахрайства. Особливо якщо оплатити курс можливо лише на його вебсторінці. Причому, умови оплати можуть бути дуже привабливими: приміром, маленька передплата, а решта вартості – лише якщо курс сподобається. Але ви маєте розуміти, що головне для шахраїв – доступ до ваших даних та банківських карток.

 

Крок другий. Ефективність на максимум!

Тепер, коли вже точно знаєте «червоні прапорці» неякісних пропозицій, час перейти до другого етапу: обрати серед якісних курсів те, що потрібно саме вам.

 

Визначте ваші навчальні цілі. Спочатку з'ясуйте для себе, чого саме ви хочете досягти з цим курсом. Це нові знання, навички для кар'єрного росту, поглиблене вивчення конкретної теми чи щось інше? Це допоможе вам зорієнтуватися в процесі пошуку пропозицій.

 

Проаналізуйте зміст курсу. Огляньте матеріали курсу: програму навчання та теми, які включені в курс. Вони повинні відповідати вашим навчальним цілям та інтересам.

 

Перевірте рейтинг та відгуки. Пошукайте у незалежних джерелах відгуки та рейтинги від студентів, які вже закінчили цей курс. Це може надати вам реальну картину про якість навчання та результати, які студенти отримали. Також відгуки можна запитати у професійних спільнотах у соціальних мережах.

 

Дізнайтеся про викладачів та постачальників курсу. Вони повинні мати відповідний досвід у даній галузі. І – важливо – саме в тому напрямку, в якому бажаєте розвинутись ви.

 

З’ясуйте формат та методи навчання. Чи відповідає формат (відеоуроки, тексти, вправи) вашому улюбленому стилю навчання? Якими методами навчання користується курс, і чи вони підходять вам? Чого буде більше – теорії чи практики – і що саме хочете отримати ви?

 

Зверніть увагу на підтримку та взаємодію. Важливо, щоб курс надавав можливість звертатися з питаннями до викладачів або спільноти. Якщо є можливість отримувати підтримку та взаємодіяти з іншими студентами, це може бути додатковим плюсом.

 

Зважте свої можливості. Переконайтеся, що ви будете мати достатньо часу для вивчення курсу та виконання завдань. Чи передбачає навчальна програма гнучкий графік? Наскільки суворими є вимоги щодо дедлайнів? Це дуже важливо, адже нестача часу може згодом демотивувати та примусити зупинитись на півдорозі.

 

Зверніть увагу на сертифікацію. Якщо вам важливо отримати офіційний сертифікат або відзнаку за проходження курсу, переконайтеся, що це надається в рамках курсу. Також не зайвим буде дізнатися про вагомість конкретно цього сертифікату на галузевому ринку праці.

 

Спробуйте пробний доступ. Якщо постачальник курсу надає можливість скористатися безоплатним або недорогим пробним доступом, це однозначно варто зробити! Така тестова спроба допоможе вам зрозуміти, чи відповідає курс вашим цілям та очікуванням. І якщо виявилося, що ні – не соромтеся відмовитись від подальшого навчання. Адже професіональні викладачі розуміють, що в кожної людини свої потреби та запити, і вони самі зацікавлені, щоб від їхніх програм люди отримували користь, а не розчарування.

Натхнення вам для саморозвитку та ефективного навчання!