UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Творчість як ресурс. Як стати щасливішим, займаючись улюбленою справою

Творчість робить людину щасливою, оскільки це дає можливість використовувати свій неповторний талант та креативність. Творення чогось з нуля надає людині задоволення від результату та задоволення від процесу творення. Крім того, творчість дозволяє людині виражати себе або поділитися з іншими тим, що найближче до неї. Таким чином, творчість допомагає людині залишатися активною, відчувати себе щасливою та досягати особистої реалізації. Можемо поекспериментувати самі з собою та з’ясувати, які творчі заняття насправді допомагають стати трохи щасливішим.

Творчість як ресурс. Як стати щасливішим, займаючись улюбленою справою

Стаття в Journal of Occupational Health Psychology підтверджує: співробітники, які займаються творчістю поза роботою, більше задоволені результатами своєї професійної діяльності та частіше говорять про добре самопочуття.

Давайте разом дослідемо кілька видів творчості, де ви зможете проявити себе, отримати задоволення і бути щасливим

Живопис

Перше, що спадає на думку, коли говорять про творчі заняття – це живопис. Справді, багато хто з нас малював у дитинстві і навіть отримував добрі оцінки у школі. Тож спробуйте згадати, як це було. Виберіть фарбу, папір або полотно для малювання. До речі, сам процес вибору матеріалів теж може бути радісним та захоплюючим.

Знайдіть джерело натхнення: це може бути будь-що – пейзаж, натюрморт, портрет, абстракція або щось інше. Почніть із простого і не критикуйте себе, якщо щось не виходить. Забудьте про вимоги та оцінки. Можливо, ваша картина далека від досконалості – це нормально. Але якщо ви просто продовжите малювати, то згодом зможете робити це краще.

Вивчайте роботи інших художників, щоб зрозуміти, як вони працювали із сюжетами, матеріалами, кольорами. Експериментуйте і нічого не бійтеся. Добрий терапевтичний ефект дає метод інтуїтивного малювання, коли ми ніби просто водимо пензликом по паперу, а в результаті малюємо щось особливе. Якщо зараз у вас зовсім немає ресурсу вигадувати сюжет і працювати з образами, можна почати з розмальовок чи картин за номерами.

Креативне письмо

Чи любите ви креативне письмо? Замислились? Якщо ви, як мінімум, пишете довгі пости у соціальних мережах і отримуєте від цього задоволення – ви вже займаєтеся цим видом творчості. Також можете спробувати себе й в інших письмових практиках: вірші, оповідання, дитячі казки, щоденники, есе чи статті.

Як і в багатьох інших творчих заняттях, для розвитку у письмі важлива регулярність: потрібно щодня, наприклад, виділяти на це 30 хвилин. Так робили чимало відомих письменників. Не зупиняйтеся, навіть якщо ви не впевнені, що у вас все виходить добре. Практика допоможе вам покращити свої навички та розвинути свій стиль. Почніть із простої вправи – просто пишіть все, що спаде на думку протягом 10 хвилин. Результат оцініть самі та покажіть друзям.

Зворотний зв'язок дуже важливий – попросіть друзів висловити свою думку та  намагайтеся сприймати критику конструктивно. Якщо поки що не готові до зауважень – попросіть відзначити лише те, що ви робите добре, а про те, що потребує покращення, ви й так знаєте.

Багато читайте: це допоможе вам збільшити свій словниковий запас, відточити стиль та приручити натхнення. З інших книг до вас можуть прийти нові сюжети та ідеї. Користуйтеся словниками й намагайтеся не припускатися помилок. А для тих, хто любить завдання із зірочкою – спробуйте почати писати іноземними мовами, нехай навіть це будуть прості історії.

Гра на музичному інструменті чи спів

Почати грати на музичному інструменті або співати дорослому, який раніше не займався музикою, досить непросто, але все ж таки можливо. Якщо ви за вдачею боєць і не боїтеся труднощів, то такі заняття будуть для вас особливо цікаві.

Виберіть інструмент, який вам подобається. Це може бути будь-що – від гітари до фортепіано, від скрипки до ксилофона. Спробуйте послухати музику, створену на різних інструментах, щоб знайти той, який найбільше подобається вам. Можете зупинитися на вокалі, адже ваш власний голос може бути чудовим інструментом.

Багато людей переконують себе, ніби в них «немає слуху» або «ведмідь на вухо наступив». Поспішаємо вас запевнити: музикальний слух є у всіх, просто комусь, завдяки природній уважності, вдається відтворювати мелодії відразу, а іншим потрібно більше тренуватися. Тож знайдіть хорошого вчителя, який допоможе вам засвоїти основи гри на інструменті чи дасть уроки вокалу.

Спів та заняття музикою вимагають певної посидючості – тому навчайтеся планувати свій день, щоб виділяти на ваше захоплення достатньо часу.

Танці

Танці – третє за популярністю заняття у світі, яке поєднує у собі як чисту творчість, так і фізичні вправи. Призом буде не лише радість та щастя, а й підтягнута фігура. Якими танцями краще займатись? Тут є із чого вибрати. Наприклад, якщо ви любите латиноамериканську музику та рухи, то варто спробувати сальсу, бачату чи румбу.

Якщо ви віддаєте перевагу більш класичному стилю, то можете обрати бальні танці, наприклад, вальс або танго. Якщо ж готові до більш інтенсивного фізичного навантаження, можна спробувати зайнятися хіп-хопом чи стріт-денсом.

Не забувайте, що є ще танець живота, танець на пілоні та народні танці.

У танцях дуже важливо знайти тренера та партнерів, з якими веселіше займатися. Тренер допоможе вам почати з азів, краще відчувати ритм та рухи, та згодом  впоратися зі складними композиціями. А партнери не дадуть зневіритися у своїх силах та надихнуть займатися далі, незважаючи на труднощі.

Як і в інших видах творчості, тут також важлива регулярність – виділіть на танці хоча б один вечір на тиждень.

Які ще творчі заняття можуть надихнути вас? Подумайте про те, що здається вам цікавим, навіть якщо відомо, як це складно. Може це в'язання спицями, гачком, шиття, проектування одягу, фото або відеозйомка, готування або випічка, садівництво? Так, навіть садівництво іноді відносять до творчих занять, адже ви фактично проектуєте мрію на квадратних метрах землі та здійснюєте її.

Ще кілька порад

Творчість робить людей щасливішими, бо дає нове спілкування – з іншими талановитими людьми, з якими можна обмінюватися досвідом та знаннями, а часто це ще й робота в команді. Тому налагоджуйте зв'язки з вашими новими друзями.

Працюючи над творчими завданнями, ви розвиваєте креативність, а вона є потужним інструментом подолання невдач. Яким чином? Саме займаючись творчістю, ви знаходите нестандартні рішення для складних завдань. У разі зіткнення з невдачею креативність може допомогти підійти до ситуації з нової точки зору та знайти нове розв'язання проблеми. Використовувати добре розвинену креативність можна й у професійній діяльності.

Творчість може допомогти працювати з критикою та самокритикою. Намагайтеся підходити до своїх творчих починань без засудження та пам'ятайте, що для вас важливий процес створення, а не кінцевий продукт. Але якщо критика прозвучала – сприймайте її конструктивно, беріть до уваги тільки ті моменти, які допоможуть вам розвиватися, а те, що гальмує і створює невпевненість у власних силах – просто пропускайте повз вуха.

Бажаємо вам знайти своє улюблене заняття, а якщо вже знайшли його – досягати результатів, які вам важливі, і завжди отримувати задоволення.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз