UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя домівка

Тепло на душі. Як підготуватися до запуску системи опалення

З 15 жовтня в Україні формально стартував опалювальний сезон. Наразі в багатьох регіонах України дуже тепло, тому не виключено, що батареї потеплішають трохи пізніше, коли температура опуститься нижче 7С. Найближчими днями – саме час, щоб підготувати свою оселю, офіс або торгове приміщення до майбутньої зими. Як саме? Рекомендують експерти УНІКА.

Тепло на душі. Як підготуватися до запуску системи опалення

Страховики часто жартують: коли у комунальників починається опалювальний сезон, до нас приходить «гарячий» – різко зростає число звернень за виплатою через аварії в теплових системах. І проблема не тільки у значній зношеності теплотрас по всій Україні. Гідравлічні випробування тепломереж, ремонт виявлених проблемних ділянок, заміна старих труб на нові, регулярна профілактика – для цього у комунальних підприємств часто не вистачає ані фінансів, ані профільних фахівців. Як результат, в середньому 5-10 разів за рік в Україні відбуваються масштабні аварії в системах життєзабезпечення, а крім того, регулярно трапляються дрібні інциденти при сезонному запуску систем теплопостачання.

Якщо аварія трапилася на трубопроводі дорогою до житлового будинку, офісу або торгового центру, її усуває постачальник тепла. А ось коли розрив труби відбувається всередині будівлі, за ремонт і ліквідацію наслідків доводиться братися власникам нерухомості.

Як вберегти своє житло, офіс або магазин від аварій в тепломережі та їх наслідків?

1. Огляньте ваші системи опалення до початку холодного сезону, краще з фахівцем

Спочатку проводиться візуальний огляд: потрібно приділити увагу як трубам, так і радіаторам. Перевіряється цілісність та надійність з'єднань, їх герметичність. Несподівані патьоки або нехарактерне шипіння - привід для настороженості.

Іноді труби або радіатори тріскаються в місцях, де це важко побачити, тож складні ділянки потребують більш ретельного огляду. На проблеми також може вказати зміна рельєфу або коліру фарби на радіаторах.

2. Переконайтеся, що запірна арматура – крани, вентилі, засувки – працює без проблем

Статистика страхових випадків УНІКА показує: несправний вентиль може принести набагато більше проблем, ніж витік з батареї. Тому обов'язково перевіряйте стан всієї запірної арматури (крани, вентилі) перед початком опалювального сезону.

Радіатори, входи труб у квартиру, кульові крани для систем, де використовується гарячий носій – перевірте, чи надійно працюють вентилі у всіх критичних точках, і як швидко ви можете перекрити їх у разі проблем.

Важливо: запірна арматура має закриватися і відкриватися із зусиллям, але так, щоб ці дії могла зробити не найсильніша людина, без спеціальної підготовки та інструментів.

3. Перевірте, чи гріються батареї під час тестового запуску системи. Якщо немає – спустіть повітря

Зазвичай до початку жовтня комунальники проводять тестове включення систем опалення, щоб виявити несправності на старті сезону. Технологія перевірки проста: систему заповнюють холодною водою і залишають на півгодини-годину. За цей час потрібно переконатися, що всі труби і вузли виконують свої функції – тобто батареї не лише не течуть, а й здатні нагріватися.

Якщо батарея залишається холодною, при цьому шумить, дзюрчить і потріскує – швидше за все, у ній накопичилося повітря. Повітряні пробки в радіаторах загрожують не тільки поганим обігрівом житла, а й іншими проблемами: так, батареї зі сталі починають окислюватися, покриваються іржею і раптово починають текти. Тому повітря потрібно обов'язково спускати.

Як це зробити? Більшість радіаторів мають повітряний кран в торці. Для перевірки його слід обережно відкрутити, викруткою або спеціальним ключем. При відкручування можна почути шипіння – спочатку вийде зайве повітря, а потім поллється вода. Вже за 5-7 хвилин після появи води повітряний кран треба закрутити.

Важливо: під час роботи опалювальна система знаходиться під тиском, тому вода може розбризкуватися і при цьому бути брудною від іржі в старих трубах. Заздалегідь підготуйтеся до такої ситуації – запасіть правильну ємність, щоб бризки не забруднили стіни і не зіпсували шпалери. Якщо сумніваєтеся, що здатні самі зігнати повітря з радіаторів – краще звернутися до фахівця.

4. Застрахуйте свою квартиру, офіс або магазин на випадок затоплення з опалювальних систем

Крім проблем, яких можна запобігти, існують й абсолютно непередбачувані ситуації. Наприклад, коли вас заливають сусіди зверху, які менш відповідально підготувалися до опалювального сезону. Перевірений вихід з такої ситуації – страхування нерухомості. Страховий захист діє на випадок затоплення через аварію в будь-якій інженерній мережі, включаючи водопровід, каналізацію, опалення або протипожежну систему.

У практиці УНІКА страхові випадки з затопленнями траплялися безліч разів. Одна з найвідоміших ситуацій сталася в січні 2020-го, коли приміщення нашого клієнта, відомого взуттєвого магазину, залило гарячою водою з систем опалення ТЦ Ocean Plaza в Києві. Майно магазину було застраховане, і менше ніж за місяць клієнт отримав виплату – 79 600 тис. грн. Ця сума дозволила магазину компенсувати непередбачені втрати і продовжити роботу в звичайному режимі.

Важливо: затоплення – часта проблема власників нерухомості, тому для отримання виплати потрібен невеликий і цілком стандартний пакет документів. Перш за все, це заява на виплату і документ компетентного органу, щоб підтвердити факт аварії. У випадку з магазином також знадобився договір оренди з власником приміщення, з технічним паспортом, плюс документи на пошкоджений товар – акт інвентаризації та накладні.

Сподіваємося, наші поради виявляться корисними, і ваш опалювальний сезон пройде без форс-мажорів і з надійним страховим захистом. Якщо залишаться питання – як завжди, чекаємо в УНІКА!

 

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз