UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Мій автомобіль

Реєстрація авто в умовах воєнного стану

Війна змінила багато сфер життя українців. Торкнулося це й законодавства. Через збитки завдані в ході військових дій громадяни України позбулися тисяч автомобілів. Зросла потреба в транспортних засобах й у військових. Щоби відшкодувати завдані збитки, держава спростила розмитнення авто. Зміни торкнулися й реєстрації. Розглянемо більш докладно.

Реєстрація авто в умовах воєнного стану

Що змінилося в процесі реєстрації з 24 лютого?
У Постанові Кабінета Міністрів України № 190 від 04.03.2022р. зазначено, що на час воєнного стану скасовується вимога реєстрації транспортних засобів. Раніше процедуру необхідно було зробити протягом 10 днів з дня покупки або розмитнення. Якщо вкластися у відведений час не виходило, потрібно було надати документальне підтвердження поважної причини. За новими правилами власники авто можуть зареєструвати транспортний засоб у 90 денний термін з дня скасування воєнного стану.
Це стосується також інформації, яка має бути додана в електронні реєстри щодо передачі, реалізації та надходження авто.

Які автомобілі можна реєструвати?
Всупереч безперервним бойовим діям на території нашої країни, ГСЦ МВС у деяких регіонах поступово починає надавати низьку послуг. Так, в українців з’явилася можливість зареєструвати нові та б/у транспортні засоби, але тільки ті, що проходять первинну процедуру реєстрації. Це належить виключно до транспортних засобів ввезеним з-за кордону.

Які документи знадобляться?
Якщо ви хочете зареєструвати ТЗ, вам знадобляться:

  • митні документи (акт огляду, декларація);
  • паспорт громадянина України або ID-карта;
  • ідентифікаційний номер платника податків;
  • документ на транспортний засіб;
  • сертифікат відповідності нормам безпеки, екологічним стандартам;
  • право власності на автомобіль.

Необхідно надати й саме авто. Врахуйте, при першій реєстрації обов’язково потрібно сплатити збір до Пенсійного фонду.

Що змінилося при ввезенні авто в Україну?
5 квітня 2022 року були обнулені податки на імпорт. Не потрібно платити акциз, ПДВ і ввізне мито.

Пільги діють при ввезенні будь-яких транспортних засобів?
Легкові автомобілі мусять відповідати стандарту «Євро — 2» і вище, а вантажівки й автобуси «Євро — 5» і вище. Спрощена процедура не застосовується у випадках, коли автомобіль ввозитися з росії, білорусі та тимчасово окупованих територій України. Обмеження діє, якщо транспортний засіб був вироблений у зазначених країнах-агресорах. 

Чи правда, що ввели обмеження на ввезення автомобілів?
Очікувано, що після податкових послаблень в Україну почали завозити тисячі автівок. Переважно з країн Європейського союзу. Це ускладнило ситуацію на пунктах перепусток, створило черги. Вже 25 квітня 2022 року були введені обмеження. Легкові авто для особистих потреб можна ввозити тільки через певні пункти пропуску.

На угорському кордоні це «Давинково» й «Косино». На словацькій - «Малий Березний».  На польській: «Угринів», «Устилуг», «Грушів», «Смільниця».
Тому треба ретельно планувати маршрут.

Збираються знову повернути податки на імпорт?
29 квітня 2022 року Комітет Верховної Ради з питань податків і фінансів рекомендував парламенту прийняти законопроєкти № 7311. У них, серед іншого, пропонувалося скасувати «нульове розмитнення». Питання відкладено на невизначений термін.

Віримо в перемогу, продовжуємо працювати і тримаємося разом! 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз