Реєстрація авто в умовах воєнного стану

Що змінилося в процесі реєстрації з 24 лютого?
У Постанові Кабінета Міністрів України № 190 від 04.03.2022р. зазначено, що на час воєнного стану скасовується вимога реєстрації транспортних засобів. Раніше процедуру необхідно було зробити протягом 10 днів з дня покупки або розмитнення. Якщо вкластися у відведений час не виходило, потрібно було надати документальне підтвердження поважної причини. За новими правилами власники авто можуть зареєструвати транспортний засоб у 90 денний термін з дня скасування воєнного стану.
Це стосується також інформації, яка має бути додана в електронні реєстри щодо передачі, реалізації та надходження авто.

 

Які автомобілі можна реєструвати?
Всупереч безперервним бойовим діям на території нашої країни, ГСЦ МВС у деяких регіонах поступово починає надавати низьку послуг. Так, в українців з’явилася можливість зареєструвати нові та б/у транспортні засоби, але тільки ті, що проходять первинну процедуру реєстрації. Це належить виключно до транспортних засобів ввезеним з-за кордону.

 

Які документи знадобляться?
Якщо ви хочете зареєструвати ТЗ, вам знадобляться:

  • митні документи (акт огляду, декларація);
  • паспорт громадянина України або ID-карта;
  • ідентифікаційний номер платника податків;
  • документ на транспортний засіб;
  • сертифікат відповідності нормам безпеки, екологічним стандартам;
  • право власності на автомобіль.

Необхідно надати й саме авто. Врахуйте, при першій реєстрації обов’язково потрібно сплатити збір до Пенсійного фонду.

 

Що змінилося при ввезенні авто в Україну?
5 квітня 2022 року були обнулені податки на імпорт. Не потрібно платити акциз, ПДВ і ввізне мито.

 

Пільги діють при ввезенні будь-яких транспортних засобів?
Легкові автомобілі мусять відповідати стандарту «Євро — 2» і вище, а вантажівки й автобуси «Євро — 5» і вище. Спрощена процедура не застосовується у випадках, коли автомобіль ввозитися з росії, білорусі та тимчасово окупованих територій України. Обмеження діє, якщо транспортний засіб був вироблений у зазначених країнах-агресорах. 

 

Чи правда, що ввели обмеження на ввезення автомобілів?
Очікувано, що після податкових послаблень в Україну почали завозити тисячі автівок. Переважно з країн Європейського союзу. Це ускладнило ситуацію на пунктах перепусток, створило черги. Вже 25 квітня 2022 року були введені обмеження. Легкові авто для особистих потреб можна ввозити тільки через певні пункти пропуску.

На угорському кордоні це «Давинково» й «Косино». На словацькій - «Малий Березний».  На польській: «Угринів», «Устилуг», «Грушів», «Смільниця».
Тому треба ретельно планувати маршрут.

 

Збираються знову повернути податки на імпорт?
29 квітня 2022 року Комітет Верховної Ради з питань податків і фінансів рекомендував парламенту прийняти законопроєкти № 7311. У них, серед іншого, пропонувалося скасувати «нульове розмитнення». Питання відкладено на невизначений термін.

Віримо в перемогу, продовжуємо працювати і тримаємося разом!