UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Природна аптека: які корисні рослини можна збирати на початку літа?

Наприкінці весни та на початку літа ми звикли милуватися цвітінням дерев та буянням зеленого листя. Але крім естетики природа в цей час дарує нам ще багато користі. Приміром – корисні рослини, про які ми розповімо у сьогоднішньому блозі.

Природна аптека: які корисні рослини можна збирати на початку літа?

Не тільки ворожіння: ромашка аптечна

Це квітка з жовтою серединкою та білими пелюстками, яка дуже схожа на ромашку з букетів, але набагато менша, всього 1-2,5 см в діаметрі. Її корисні властивості відомі на нашій землі з давніх-давен:

  • заспокійливий ефект: ромашка часто використовується для розслаблення та зменшення стресу та тривоги,
  • допомога травленню: ромашковий чай може вгамувати розлад шлунку та нормалізує травлення,
  • протизапальні властивості та догляд за шкірою: ромашку можна використовувати місцево, щоб заспокоїти подразнення шкіри, такі як запалення, висип, екзема та незначні опіки.

Щоб зібрати ромашку, потрібно дочекатися повного розкриття квіток. Зазвичай це відбувається рано вранці. Збирати потрібно саме голівки квіток та акуратно стежити за тим, щоб не пошкодити стебло або листя.

Використовувати біло-жовту квітку можна різними способами. Найчастіше використання – це ромашковий чай. Приготувати його дуже просто: замочити в окропі кілька квіток, процідити та насолоджуватись.

Та якщо є трохи більше часу й натхнення, можна приготувати ромашкову олію. Для цього знадобляться оливкова олія та сушена ромашка у співвідношенні 2:1. Квітки заливають гарячою олією, потім посудину закутують та прибирають в темне місце на два тижні. Після цього олійний настій потрібно процідити та перелити в чисту тару.

Болюча, але корисна: кропива

Цю рослину ми намагаємося оминати й недарма, бо з дитинства знаємо про «опіки», які вона може залишити на шкірі. Але чи знаєте ви, що кропива – це корисна рослина з високим вмістом вітамінів і мінералів? Зокрема її пекуче листя має такі властивості:

  • поживність: кропива багата на вітаміни та мінерали, зокрема залізо, кальцій, вітаміни А і С,
  • протизапальна дія: кропива допомагає зменшити запалення та біль у тілі,
  • оздоровлення суглобів: кропиву часто використовують для лікування болю в суглобах і артриту,
  • антигістамінна дія: кропива може полегшити симптоми сезонної алергії, такі як чхання та нежить.

Збирати кропиву слід в рукавичках і з довгими рукавами, щоб уникнути «укусів». Зрізати потрібно верхню частину рослини, включно з листям та стеблом. Кропиву можна використовувати свіжою або висушеною.

Кропиву можна вживати різними способами: заварювати як чай, додавати у зелений борщ або навіть робити песто. Якщо з чаєм та борщем все начебто зрозуміло, то рецепт кропивного песто вартий, щоб про нього розповісти.

Для приготування знадобиться: 15 гілочок молодої кропиви, 100 г волоських горіхів, 3 зубчики часнику, 200 мл оливкової олії, пів лимона, 250 г твердого сиру, сіль та перець за смаком. Листочки кропиви відривають, складають в миску та заливають окропом, а потім холодною водою. Після цього трохи віджату кропиву, часник, горіхи та шматочки сиру подрібнюють у блендері. Потім додають олію, сік лимону та спеції, ще раз збивають. Все приготування таким чином займає не більше 10 хвилин.

Лікар під ногами: подорожник

Цей поширений бур’ян має велике листя овальної форми з виступаючими паралельними жилками та дрібні непомітні квіти на високих тонких стеблах. Листя подорожника, як правило, зелені, але можуть стати коричневими в міру дозрівання. Подорожник має багато застосувань, зокрема:

  • загоєння ран: листя подорожника мають антимікробні та протизапальні властивості, які можуть сприяти загоєнню ран, полегшити біль і запалення,
  • оздоровлення дихальних шляхів: рослину можна використовувати для заспокоєння та полегшення кашлю, лікування застуди та інших респіраторних інфекцій,
  • догляд за шкірою: цілюще листя знімає подразнення шкіри, що виникають від укусів комах, а також лікує висипи.

Зривати свіже листя подорожника можна в будь-який час його вегетації. Просто виберіть здоровий лист, міцно візьміть його біля основи та обережно потягніть, щоб видалити його з рослини.

Окрім заварювання у якості чаю, з подорожника можна власноруч приготувати мазь або припарку. Припарка робиться дуже просто: подрібнене листя викладається на тканину, а потім на цій основі – безпосередньо на шкіру. Для виготовлення мазі листя подрібнюють, замочують в олії, а потім додають у цю суміш бджолиний віск.

Жовте море травня: кульбаба

«Килим» з цих яскраво-жовтих квіток – справжній символ початку кліматичного літа. Після того, як квітка дозріє, вона перетворюється на білу пухнасту кулю насіння, яку легко розносить вітер. Але лікувальні властивості кульбаба має лише в своїй жовтій стадії:

  • покращення травлення: кульбаба стимулює апетит, та полегшує закреп,
  • оздоровлення печінки: жовта квітка збільшує вироблення жовчі, яка допомагає виводити токсини з організму,
  • підтримка імунітету: кульбаба має імуностимулюючі властивості та допомагає боротися з інфекціями.

Перед тим, як збирати квіти кульбаби, зачекайте, поки вони повністю розкриються. Обов’язково видаліть зелені частини квітки, оскільки вони можуть гірчити. Квіти кульбаби можна використовувати свіжими або висушити.

З кульбаби найчастіше роблять чаї або настоянки. Настоянку кульбаби можна приготувати, замочивши квіти в спирті протягом декількох тижнів. Потім суміш потрібно процідити та зберігати в пляшці з темного скла.

Як не зашкодити? Техніка безпеки під час збирання та застосування корисних рослин

Хоча збирання корисних рослин – справа легка та приємна, але й тут варто дотримуватися безпекових правил.

  1. Упевніться, що збираєте саме цю рослину. Хоча ми зараз розповідали про рослини, що є дуже поширеними та знайомими з дитинства майже кожному, але якщо ви раптом не впевнені – краще уточніть у того, хто знає цю рослину напевно.
  2. Стережіться алергії. Так, якщо у вас є алергія на певні квіти чи рослини, то збирати та вживати їх, звісно, не варто. Але навіть якщо ви про таку алергію не знаєте, але раптом відчули симптоми – нежить, чхання, набряк тощо – збір та вживання рослин варто припинити.
  3. Проконсультуйтеся з лікарем. Якщо ви маєте певні хронічні хвороби, то перед вживанням будь-яких лікарських рослин варто отримати медичну консультацію.
  4. Збирайте рослини в екологічно чистих місцях. Не варто використовувати рослини, що ростуть уздовж проїзних частин, біля підприємств або смітників, адже вони можуть накопичувати в собі шкідливі хімічні сполучення.
  5. Обережно з комахами! Маються на увазі як ті комахи, що можуть знаходитись у квітах – бджоли, оси тощо, так і мешканці трави, приміром – кліщі.
  6. Не нехтуйте знаками заборони. Так, на жаль, не всі українські ліси та луки є наразі безпечними. Тож якщо є заборона на відвідування певних місць, її потрібно беззаперечно дотримуватись.

Здоров’я, безпеки та тепла всім!

 

 

 

 

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз