Подорожуємо Україною: Вінниця

Пряма мова від нашої колеги, менеджера з маркетингу УНІКА Життя - Віри Пурдік:

 

Вінниця – моє рідне місто, у яке я щиро закохана. Вінниця дуже затишна, зелена й чепурна, і, здається, наче заколисує у своїх теплих обіймах). До речі, вже п’ять років поспіль саме Вінницю визнають найкомфортнішим містом для життя в Україні.

 

Літописна історія міста бере початок у XIV сторіччі з фортеці, побудованої литовсько-руськими князями Коріатовичами. Згодом місто входило до складу Польщі, мало торгові привілеї та отримало Магдебурзьке право у 1640 році. Про середньовічні часи свідчать Вінницькі мури – оборонно-монастирські споруди, збудовані монахами ієзуїтами і домініканцями. Нещодавно там була відкрита дуже цікава екскурсія таємничими підземними лабіринтами-катакомбами, які також збудували монахи і які пронизують увесь центр міста.

 

Вінниця – місто славетного козацького полковника Івана Богуна (пам’ятаєте запального й героїчного красеня з «Вогнем і Мечем» Сенкевича?), письменника Михайла Коцюбинського та всесвітньо відомого хірурга Миколи Пирогова, музей-садиба якого є одним з найбільш цікавих для відвідування. На Вінничині народився видатний поет Микола Некрасов, сюди приїздив гостювати Чайковський. За доби УНР тут деякий час перебував уряд молодої української держави. У часи Другої світової війни у 8 км від міста було збудовано таємничу ставку Гітлера «Вервольф» (біографи кажуть, що Адольф Гітлер приїздив туди тричі і перебував там найдовше у порівнянні з іншими ставками).

 

У Вінниці був свій Городецький – архитектор Григорій Артинов, якій збудував символ міста – Водонапірну вежу, готель «Савой», міський театр та багато іншого. А ще у Вінниці є дуже цікаві пам’ятки архітектури модерну – як, наприклад, будівля дитячої художньої школи та дім Четкова. Останній, до речі, був збудований київським архітектором Василем Листовничим - це ім'я добре відомо любителям Булгакова: Листовничий був власником будинку №13 на Андріївському узвозі, де мешкала родина Булгакових і герої його роману «Біла гвардія».

 

Сьогодні це місто парків і скверів (у центрі є навіть сквер The Beatles)), відомих на всю Україну фонтанів, гарних сучасних проспектів й ко-воркінг просторів, айтишників, міжнародних фестивалів джазу та опери, раритетних синіх швейцарських трамвайчиків, затишних кав’ярень. Одні з найгарніших – «Цукерня» (така ж сама, як у Львові, з незабутніми еклерами й вишневим штрудлем) та музей-кав’ярня «Пан Заваркін і Син» - тут можна надовго зануритись у минуле роздивляючись дивовижну колекцію старовинних годинників та смакуючи каву або чай зі шматочком смачнючого флудена.

 

Про Вінницю можна розповідати багато цікавого!