Подорож Україною: куди поїхати взимку 2020/2021

Ми підібрали декілька унікальних локацій, які дозволять насолодитися зимовими пейзажами, корисно і змістовно провести час – звичайно, з дотриманням всіх карантинних обмежень.

 

Інші Карпати

Коли говориш про Карпати взимку, звичайно ж, у першу чергу на думку спадають гірськолижні курорти Буковель та Драгобрат. Та що, коли ви не готові до відпочинку в людних місцях? А якщо катання на лижах і сноуборді взагалі не відноситься до ваших улюблених видів відпочинку? Наша порада – оберіть для поїздки місто Верховину і село Криворівню, серце Гуцульщини.

Вони розташувалися по сусідству, уздовж річки Чорний Черемош, і тягнуться на 12 кілометрів серед гір. Тут ви точно знайдете найчистіше повітря, теплу гостинність та найрізноманітніші розваги – від водних процедур у величезних чанах до походу в гори. Можна піднятися на гори Пушкар або Магурка – це відносно прості туристичні стежки. Є і набагато складніший маршрут: підйом до найбільш високогірного спорудження України – обсерваторії на горі Піп-Іван, на висоті 2020 м. Правда, для цього знадобиться альпіністське спорядження, досвідчений гід і відповідна фізична підготовка.

 

Що ще подивитися: музей гуцульської магії; літературно-меморіальний музей Івана Франка; музей-садибу Михайла Грушевського; музей Параски Плитки-Горицвіт, музей всесвітньо відомого фільму «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова.

 

Як ще розважитися: проїхати вулицями на санях, запряжених парою білих коней. Взяти участь у народних обрядах на Водохреще.

 

Українська Швейцарія

Святогірськ – тихе затишне місто Північного Сходу України і відомий кліматичний курорт. Круті схили крейдових гір на берегах Сіверського Дінця прекрасні і влітку, і взимку, а в ландшафт гармонійно вписаний один з пам'ятників храмової архітектури – Святогірська Лавра. Існує легенда, що перші печери тут прорубали ченці з Візантії, які втекли від переслідувань імператора ще у VIII столітті, за часів іконоборства.

У Фанарі – монастирській горі – розміщені усипальниці, каплиці, келії затворників і печерний храм. Доступ на територію Лаври відкритий не тільки прочанам, а й туристам: можна замовити екскурсію як по самому монастирському комплексу, так і по околицях. Якщо відвідування релігійних об'єктів не входить до ваших інтересів, завжди можна помилуватися природними скарбами – озерами і лісами Національного парку «Святі гори». До речі, він включений до ТОП-7 природних чудес України. Крім унікальних рослин, птахів і тварин, занесених до Червоної книги, на його території виявлено більше 100 рідкісних археологічних пам'яток. Серед них – скіфське городище і місця стоянок древніх кочівників.

 

Що ще подивитися: дзвіницю Покровського храму з оригінальним годинником-курантами; дерев'яний Скит всіх святих, побудований без єдиного цвяха; пам'ятник Артему – пережиток радянської епохи, і, разом з тим, найважча скульптура в світі і найвища в Європі: вона створена з унікального бетону, склад якого не знає ніхто.

 

Як ще розважитися: відправитися на прогулянку уздовж берегів озер Лазневе і Бездонне; влаштувати собі spa-день в одному з місцевих готелів; зробити фото біля засніженого стародавнього дубу віком понад 650 років! Він сягає 30 метрів у висоту, а його діаметр –  більше двох метрів.

 

Заповідник серед міста

Один з найбільших річкових островів Європи –  Хортиця –  прекрасний у будь-яку пору року. Гуляючи по ньому взимку, можна не тільки дізнатися про історію українського козацтва, а й насолодитися чудовою природою. Тут і ліс, і панорама Дніпра, і засніжені широкі галявини –  ландшафти дуже різні і кожен по-своєму прекрасний.

Щиро радимо зимову прогулянку Тарасовою стежкою: вона передбачає підйом на найвищий пагорб Хортиці, а звідти відкривається приголомшливий вид на Дніпровську ГЕС! Найвища точка Хортиці –  це «Скіфський стан», меморіальний комплекс, де розташовані реконструйовані і вцілілі скіфські кургани. Приблизно 100 років тому їх налічувалося близько 130, але до сьогодні збереглися лише 28. І, звичайно, радимо погуляти по території історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» –  must have поїздки на Хортицю в будь-яку пору року.

 

Що ще подивитися: музей «Чайка», один з найбільших тематичних музеїв річкового судноплавства в Європі, де можна побачити не тільки старовинні судна і артефакти з підводного світу Дніпра, а й процес реставрації козацьких човнів-чайок в місцевій майстерні.

 

Як ще розважитися: замовити екскурсію у досвідченого гіда; влаштувати фотополювання в південній частині Хортиці, де можна зустріти диких мешканців острова –  оленів, косуль, лисиць, зайців.

Друзі, ми вітаємо вас з усіма зимовими святами і від щирого серця зичимо, щоб 2021 рік був щасливим, вдалим, і, звичайно, наповненим цікавими подорожами і відкриттями. А УНІКА просто завжди буде поруч!