Підготовка до школи, підготовка до життя: про що варто подумати перед 1-м вересня

У цій статті ми розповімо про деякі тренди освіти та про те, як підготувати свою дитину до нових викликів сучасного світу.

 

Куди йде сучасна освіта?

Гейміфікація освіти. Навчання може бути цікавою пригодою, коли вчителі використовують гру як провідний елемент уроку. Ігрові елементи більш характерні для молодшої школи, і багато батьків скептично ставляться до цього методу, вважаючи, що ігри – то несерйозно. Насправді гейміфікація освіти вже давно є провідним трендом у педагогіці. Така методика допомагає підтримувати увагу учнів на належному рівні та підвищує їхню успішність. До гейміфікації відноситься й застосування доповненої та віртуальної реальності. Незабаром вивчати історію можна буде прогулюючись, наприклад, вулицями Стародавнього Риму. За даними ScienceDirect, використання принципів гейміфікації підвищує середню успішність на 35%. Ігри – це добре не лише для малюків. Учні старшої школи, які відвідували ігрові уроки, стали вчитися на 89% краще за тих, хто ходив лише на звичайні заняття.

 

Що обрати: STEM чи STEAM-освіту? В останнє десятиліття попит на навички в галузі науки, технологій, інженерії та математики значно зріс. Освітня модель STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), що поєднує природничі науки та інженерні предмети в єдину систему, була гарною основою подальшого професійного та інтелектуального зростання учнів. Адже підхід вчить розглядати проблеми загалом, а чи не в через інструменти однієї науки чи технології. Але останнім часом набирає ваги й STEAM-освіта (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), в рамках якої об'єднані вже не тільки точні науки та прикладні дисципліни, а й мистецтво. Поділ на «фізиків» та «ліриків», технарів та гуманітаріїв поступово перестає бути актуальним.

 

Вчителі зі штучним інтелектом. Вже ясно, що ШІ та машинне навчання відіграватимуть важливу роль в освіті. Сьогодні існують інтелектуальні системи навчання, чат-боти та віртуальні помічники, які успішно допомагають дітям та дорослим навчатися. У майбутньому нейромережі дозволять створювати максимально персоналізоване навчання, коли кожного учня буде розроблено його персональний маршрут розвитку.

 

Навчання протягом життя або безперервна освіта. Вже зараз професіоналам, щоби мати актуальні знання, доводиться постійно займатися самоосвітою. У майбутньому необхідність постійного навчання зростатиме. Закінчення навчального закладу не означатиме кінець навчання. Варто готувати до цього свою дитину, та й самим включатись у процес безперервної освіти.

 

Важливість soft skills. Глобальне дослідження майбутнього сфери праці, проведене компанією Monster у 2022 році, визначило найважливіші «м'які» навички: ними виявилися командна робота, комунікативність та здатність до розв'язання проблем. Однак, компанії повідомляють, що саме навичок командної роботи та спілкування найбільше не вистачає сучасним працівникам. Ця проблема змушує приділяти більше уваги навчанню soft skills на шкільному рівні. Експериментальне дослідження  у США показало, що розвиток у шкільному середовищі соціально-емоційних якостей, як-от вміння вирішувати конфлікти й зберігати мотивацію до роботи, дає можливість учням отримати кращі результати на іспитах, ніж у школах, які зосереджені винятково на навчанні.

 

Що потрібно дитині, щоб краще вчитися?

  1. Здатність долати труднощі

Діти, які здатні долати труднощі та виявляти рішучість, обов'язково досягають успіху. Це ті, хто не сприймає труднощі як перешкоди та привід здатися. Натомість вони шукають рішення і вірять, що зможуть досягти своїх цілей. Як ви можете прищепити цю навичку своїй дитині? Сприймайте проблеми та труднощі як позитивні речі. Навіть якщо дитина заплуталася у вирішенні завдання чи головоломки, скажіть: «Я бачу, що твоя голова добре працює!» При цьому, якщо завдання виявилося занадто простим, пообіцяйте, що наступного разу воно буде складнішим.

А ще — не уникайте випробувань самі та показуйте дітям на особистому прикладі, як ви боретеся з труднощами.

  1. Здатність бачити позитивну сторону помилок

Без сумніву, робити помилки – це неприємно. Ніхто не любить програвати гру або відчувати себе в безвиході. Але діти, які вчаться спокійно ставитися до можливих невдач з раннього віку, у подальшому житті досягають успіху. Помилки не повинні заважати йти до своєї мети. Дітям треба допомогти зрозуміти, що виправляючи помилки, ми виконуємо додаткові вправи, які позитивно впливають на результат.

  1. Вміння кинути виклик самому собі

Педагоги кажуть, то важливо не заважати дитині кидати виклик самому собі – дозволити йому самому визначити свій рівень навичок. Це непросто, особливо для дбайливих батьків, яким властиво бажання опікуватися дітьми та убезпечити їх від усього на світі. Але певний рівень самостійності на кожному етапі шкільного життя просто необхідний.

  1. Вміння зрозуміти почуття іншої людини

Як показали експерименти, вміння розуміти, що відчувають інші, не є вродженою навичкою для більшості дітей, але її можна розвивати. Найважливіше вміння, яке дозволяє нам спілкуватися з іншими, виявляти співчуття і будувати міцні стосунки – емпатія. Вона допомагає нам орієнтуватися в різних точках зору, вирішувати конфлікти й знаходити ідеї, що об'єднують. Ця навичка вимагає активного слухання, відкритості та готовності відмовитися від власних упереджень та суджень, щоб по-справжньому зрозуміти емоції та думки інших. Емпатію важливо тренувати не лише дітям, а й дорослим.

 

Що потрібно батькам, щоб допомогти дитині краще вчитися?

Щоб допомогти своїй дитині краще вчитися та успішно адаптуватися до сучасних освітніх трендів, батькам потрібно багато зусиль, але головне – навчитися працювати у співпраці з дитиною, досягати спільних цілей. Готуватись до цього треба і до школи, але саме шкільні роки – найкращий час стати для своєї дитини справжнім союзником. Тільки разом можна тренувати креативність, самостійність та наполегливість, вміння знаходити незвичайні рішення.

При цьому дорослим важливо пам'ятати про два персональні завдання, які вони повинні забезпечити самостійно:

  • здоров'я дітей та їхній добробут
  • кошти на якісну освіту.

Допомогти у вирішенні цих завдань може страхування. На нашому сайті ви знайдете програми страхування життя, які знижують фінансове навантаження на сім'ю при хворобах та травмах та допомагають накопичити достатню суму на майбутню освіту дитини або інші цілі.

Бажаємо вам та вашим дітям успішного навчального року!