Чому варто скласти, або переглянути свій річний фінплан саме влітку?

Критична точка: чому фінплани часто перестають працювати влітку?

Зазвичай сімейні фінансові плани складають на початку календарного року. Але у другій половині року ці плани часто починають «пробуксовувати». «Кубушки» зменшуються, відкладати вдається все менше, а на дещо з запланованого взагалі не вистачає грошей. Чому таке трапляється? Ось кілька причин:

  • Відпустки та відпочинок. Найчастіше вони припадають саме на літо. І як би ретельно ми не планувати витрати на час відпочинку, але зазвичай вони бувають більше, ніж заплановані. Це цілком зрозуміло, адже хочеться відвідати всі цікаві локації, скуштувати всі незвичайні страви, спробувати незвичні атракціони, і обмежувати себе дуже важко.
  • Початок навчального року. Ті, хто має дітей, добре знають, що левову частку витрат наприкінці літа складає купівля одягу та приладдя для школи. І далеко не всі ці видатки є передбачуваними на дату складання річного фінплану.
  • Новий «робочий рік». Хто б що не казав, а літо – це частіше за все час уповільнення робочого навантаження. А активність починається восени, коли багато хто повертається в офіс після відпусток. Це додає стресу та спонукає до емоційних покупок. До речі, цим користуються і багато продавців, розпочинаючи «сезон знижок» саме восени.
  • Розпродажі. Так, як не дивно, вони теж призводять до незапланованого збільшення витрат, адже провокують купляти те, що насправді не є речами категорії must have.
  • Стрибки цін та інфляція. Ці фінансові фактори не залежать від нас, тому ми часто забуваємо закладати їх у свої фінансові плани.

Але все це – не привід відмовлятися від планування. Навпаки, врахувавши ці часові та сезонні особливості, ми маємо можливість суттєво вдосконалити свій бюджет.

 

Бюджетування відпустки: що врахувати, якщо ви тільки-но збираєтесь на відпочинок?

Якщо ви ще не були цього літа у відпустці, то пропонуємо почати саме з неї, адже добре бюджетований відпочинок – це неабияка допомога для сімейних фінансів. Але чи можливо зекономити і водночас не втратити у якості відпочинку? Цілком, якщо скористатися такими способами:

 

Розділіть та лімітуйте витрати. Розробіть бюджет на відпустку, визначивши, скільки грошей ви готові витратити. Встановіть окремі ліміти на кожну категорію: транспорт, проживання, їжу, розваги і подарунки. Так буде легше контролювати загальний бюджет відпустки.

 

Відстежуйте знижки та акції. Це варто робити і при плануванні відпустки, і вже під час неї.  Використовуйте веб-сайти, додатки та форуми для пошуку знижок на проживання, квитки, ресторани та розваги. Багато місцевих закладів пропонують спеціальні пропозиції туристам. Підписуйтесь на розсилки туристичних компаній та сайтів, щоб отримувати повідомлення про акційні пропозиції та спеціальні знижки.

 

Оберіть вигідне проживання. Розгляньте альтернативи стандартному готелю, наприклад, оренду квартири або будинку через платформи подібні до Airbnb. Крім економії на вартості проживання, наявність обладнаної кухні дозволить заощадити й на їжі без втрати комфорту.

 

Економте на їжі. І це зовсім не означає бути постійно голодним! Користуйтеся можливістю готувати власну їжу, якщо у вас є кухня в готелі або орендованому помешканні. Приготування їжі самостійно зазвичай дешевше, ніж харчування в ресторанах, навіть якщо це зовсім швидкі та прості рецепти. Якщо ж їсте в ресторані, то заздалегідь оберіть заклад, де є прийнятні ціни і водночас смачна їжа. Також суттєву економію можуть дати напої, адже часто вони в ресторанах коштують значно дорожче, ніж у супермаркетах.

 

Використовуйте громадський транспорт. Перед поїздкою вивчіть місцевий громадський транспорт та оптимальні маршрути для переміщення в місцевості, де ви зупиняєтеся. Користуватися ним зазвичай дешевше, ніж їздити на таксі або орендувати автомобіль. Також можна брати напрокат велосипеди, якщо в місці відпочинку є такий сервіс, щоб насолодитися природою та відвідати місцеві визначні місця.

 

Обирайте безкоштовні або недорогі місцеві розваги. Так, вони часто є нічим не гіршими за дорогі екскурсії. Це можуть бути прогулянки, пляжі, фестивалі та інші події. Багато місцевих музеїв, галерей, парків та пам'яток у певні дні мають вигідніші умови для відвідування. Використовуйте ці можливості, щоб насолодитися культурою та природою без додаткових витрат.

 

Стратегії економії на потім: що варто врахувати ще влітку, щоб не луснув осінній бюджет?

Якщо ж ви вже повернулися з літньої відпустки або ця тема цього року для вас не актуальна, це не є приводом відмовлятися від перегляду свого фінплану. Його актуалізація допоможе  забезпечити економію, збільшити вашу фінансову стійкість і утримати в рамках особистий бюджет.

 

Перегляньте поточні фінансові цілі. Можливо, на початку року ви запланували собі покупки, які станом на зараз вже втратили актуальність? Пригадаймо, свій зимовий емоційний стан: блекаути, відключення тепла чи світла. Не виключено, що в певній частині наш фінансовий план ґрунтувався на тих реаліях. І, можливо, що щось в ньому потребує коригування, виходячи з сьогодення.

 

Скасуйте витрати, що не несуть користі. Чи не маєте ви підписок не сервіси, якими не користуєтеся? А можливо є якісь усталені традиції, які вже не покращують життя, але вимагають витрат? Приміром, обідні перерви в кафе чи ресторані або щосезонна зміна базового гардеробу.

 

Підготуйтеся до сезону знижок. Розпродажі – це, з одного боку, чудовий спосіб зекономити, а з другого, як ми вже казали раніше, величезна спокуса витратити гроші на непотрібне. Втім, є способи зробити так, щоб знижки були лише корисними:

  • чітко заплануйте, що саме будете купувати, коли розпочнуться знижки: які саме шкільні товари, одяг, побутову техніку. Важливо визначитись не лише з найменуваннями, а й брендами та моделями;
  • подивіться на ціни на ці товари – вже сьогодні! – та зафіксуйте їх у себе в нотатках. Тож під час розпродажу ви легко зрозумієте, чи справді продавець застосував знижку, чи лише імітує її. Це дозволить отримати справжню економію, а не стати «жертвою» хитрощів.

Сподіваємось, що ці поради допоможуть вам виконати свої річні фінансові плани!