UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

Відпочинок в Західній Україні 2023: що більше підходить для вас?

Взяти відпустку та вирватися з міста на природу – мрія багатьох із нас. Західна Україна дарує чимало можливостей для відпочинку та відновлення сил. І хоча справжній діамант регіону – Карпатські гори, це не єдиний магніт для мандрівників. Тут кожна область має свої особливості і являє собою окремий туристичний кластер. Наш гід допоможе вибрати оптимальний вид відпочинку саме під ваші потреби.

Відпочинок в Західній Україні 2023: що більше підходить для вас?

Івано-Франківщина: гірські походи, полонини та водоспади

Для кого підходить: Івано-Франківщина – найбільш «альпійська» з західних областей, яка славиться гірським туризмом і красою природи. Сюди їдуть, щоби подихати цілющим повітрям, спіймати «дзен» на полонині, біля гірської річки або водоспаду, насолодитися краєвидами, прокачати свою «фізику» в походах. Найкраще це робити у складі групи досвідчених мандрівників.

Активності: треккінг (багатоденні гірські походи); з екстремальних розваг – катання на родельбані, тролеї, тюбінгу (курорт Буковель), квадрациклах, політ на параплані (Верховина, полонина Боржава).

Місця, які варто відвідати: вершини Чорногірського хребту (Говерла, Піп Іван, Петрос), Верховина, Національний природний парк Синевир.   

Похід з підйомом на найвищі вершини Українських Карпат – Говерлу або Піп Іван – вимагає ретельного планування. Тим, хто не має досвіду гірського туризму, спершу рекомендується зробити 1-2 тренувальні походи, поступово підвищуючи дистанцію та навантаження.

Національний парк Синевір славиться унікальним озером, яке за чистоту та глибину прозвали Морським Оком. Також в заповіднику можна подивитися на бурих ведмедів в Реабілітаційному центрі, а ще одна «роздинка» – мальовничий Кам’янецький водоспад біля села Синевирська Поляна. 

Верховина та навколишні села багаті на національний колорит – тут можна відвідати музеї та подивитися гуцульські обряди. А для любителів екстриму є скелі Терношорська Лада та рафтинг по порогах річки Чорний Черемош.

Популярні локації для проживання: Яремча, Ворохта, Буковель (Поляниця), Верховина. Ці населені пункти мають безліч варіантів розміщення на будь-який рівень комфорту та гаманець: готелі, шале, приватні будинки та бази відпочинку. Діти та підлітки можуть відпочивати разом із батьками або окремо – в одному з численних таборів. Найкращі з них пропонують не лише походи, спортивні ігри, дискотеки майстер-класи а й навчання іноземним мовам та основам підприємництва.

Про що подбати: відпочинок в горах пов’язаний з багатьма ризиками та екстремальними активностями, тому спорядження має бути відповідне та ретельно продумане. Також не завадить оформити страховий поліс для захисту здоров’я (ДМС або від нещасних випадків). Погода в Карпатах мінлива, нерідко трапляються грози та шквали. Перед виходом в багатоденний похід з підйомами на гори повідомте про свій намір рятувальні служби на випадок екстремальної ситуації.   

Як добратися: з Києва, Дніпра, Харкова  – поїздом до Івано-Франківська або Коломиї, далі автобусом або таксі – до місця проживання.

Закарпаття: Термальні басейни, мальовничі замки та рай для гурманів  

Для кого підходить: Закарпаття відоме своїм м’яким теплим кліматом та численими курортами з мінеральною водою. Цей регіон найбільше підходить для спокійного сімейного відпочинку та оздоровлення. А зробити урізноманітнити подорож можна за допомогою екскурсій до старовинних замків та гастрономічних «міні-турів».

Активності: хайкінг, рівнинні походи, купання в термальних басейнах та солоних озерах, екскурсії до замків, дегустації. 

Місця, які варто відвідати:  щоб зануритися у насичену подіями історію закарпатського краю, відвідайте Замок Паланок (Мукачево), Хуст (руїни замку), Ужгород (замок та старе місто), Чинадієво (замок Сент-Міклош та палац Шенборнів), Невицький замок (с. Невицьке).  

Якщо хочеться гастрономічної екзотики, варто відвідати одну з місцевих винокурень та сироварень. А у селі Лумшори вам запропонують традиційні страви із жаб'ячих лапок, а також запросять відвідати місцеву лазню, де вас спочатку «варять» у чані з гарячою мінеральною водою та травами, а потім охолоджують у гірській річці.  

До речі, водолікування на Закарпатті представлено не лише чанами. Дуже популярні тут термальні басейни (купальні з підігрітою мінеральною водою), зокрема такі комплекси є у Косоні та Береговому. А фанати солоної води Мертвого моря зупиняються на відпочинок біля не менш цілющих озер Солотвино.     

Популярні локації для проживання: найбільш масовий формат – приватні готелі або санаторії, де можна пройти курс лікування за допомогою місцевих мінеральних вод. Популярні курортні центри – Свалява, Поляна, Шаян, Міжгір’я. Також можна купити курсівку в санаторії (лікування та дієтичне харчування), а жити у приватному секторі.

Про що подбати: якщо ваш відпочинок включає оздоровлення в санаторіях, плануйте не менше 3 тижнів, інакше ефект від лікування не буде відчутним. Перш ніж пити мінеральну воду з бюветів, варто попередньо проконсультуватися у лікаря, яка саме вода вам підходить та як її приймати.

Як добратися: з Києва, Дніпра, Харкова  – поїздом до Сваляви, Рахова або Ужгорода, далі автобусом або таксі до місця призначення. 

Волинь: прозорі озера, пляжі та велопрогулянки

Для кого підходить: найбільш популярним є відпочинок на Шацьких озерах. Це група з понад 30 озер, які розташовані у північно-західній частині Ковельського району. Поруч вистачає лісових масивів, де діють санаторії й табори відпочинку. Чистота, тиша та відсутність натовпів сприяють пляжно-прогулянковому релаксу для сімей та молоді. До того ж ціни на проживання тут не захмарні.  

Активності: пляжний відпочинок, походи на байдарках, велопрогулянки.

Місця, які варто відвідати: головне озеро – Світязь, але якщо ви зупинилися біля одного озера, цікаво подивитися й на інші, розташовані поруч. Це можна зробити пішки, на велосипеді (є прокат), або на байдарці (місцеві гіди організовують екскурсії каналами, яким з’єднані деякі озера). Якщо ви приїхали надовго і хочеться урізноманітнити пляжний відпочинок, можна здійснити одноденну екскурсію на південь Волині – замки у Луцьку та Дубно добре збереглися та вважаються одними з найкращих в України, а у Клевані є романтичний Тунель Кохання.     

Популярні локації для проживання: містечко Шацьк біля озера Світязь – тут є готелі та інфраструктура наближена до міської. Якщо хочеться більшої тиші та приватності – обирайте приватний сектор в навколишніх селах або санаторії. Молоді для динамічного відпочинку більше «зайдуть» табори або турбази біля озер Світязь, Пулемецьке, Пісочне та інших. Багато хто приїжджає сюди пожити в автотрейлері або наметі – для цього відведені відповідні стоянки.

Про що подбати: якщо плануєте жити в наметі або трейлері, запасайтеся павербанками та генераторами, а  персональну аптечку доповніть засобами від комарів та інших надокучливих комах.  

Як добратися: з Києва, Дніпра, Харкова  – поїздом до Ковеля, далі автобусом або  таксі – до Шацька або місця проживання.

Сподіваємось, наш невеличкий гід надихнув вас на подорож. Тож не гайте часу, плануйте поїздку та замовляйте квитки. Бажаємо приємного, безпечного та насиченого відпочинку!

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз