UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

Відблиск середньовіччя та світанок нової Європи. Найкращі замки та палаци Німеччини (частина 1)

Кожен із нас хоч раз бував у замку. Їхня краса, музеї та легенди допомагають зрозуміти культуру народу та історію країни. Десятки замків Європи гідні окремого туру, і ми впевнені, що після перемоги ви зможете відвідати найкращі з них. А поки що – ласкаво просимо до нашого віртуального туру замками, які ми відібрали для вас.

Відблиск середньовіччя та світанок нової Європи. Найкращі замки та палаци Німеччини (частина 1)

У цьому блозі поговоримо про Німеччину, яка багата і відома своїми замками та палацами. До речі, в чому різниця між ними? Класичний середньовічний замок – родове гніздо лицаря-феодала та фортеця для захисту від набігів. А палаци – сучасніші будівлі без оборонної функції, але з акцентом на красу архітектури та багате внутрішнє оздоблення. Чимало й таких замків, які протягом століть були перебудовані в палаци – від фортеці залишався лише фундамент та зовнішні стіни.

Замок Хамбах (Hambacher Schloss)

Перший замок на високому пагорбі біля містечка Хамбах був збудований у XI столітті та простояв до 1688 року, коли під час війни його спалили вщент французи. У 1840-х влада Баварії розпочала реконструкцію замку, зберігши колишній стиль, але процес зупинився через революцію. Остання реновація відбулася вже в наші дні – зовнішній вигляд споруди було збережено, а всередині з'явилися інтерактивний музей та ліфти.

Хамбах вважається колискою європейської демократії –  його символізм щороку приваблює десятки тисяч туристів. 190 років тому тут відбулось «Хамбахське свято» – біля замкової гори зібралися 30 тисяч німців, французів та поляків, представників різних верств суспільства. Уперше в Німеччині тут лунали заклики до рівності прав, скасування цензури та свободи слова, відбувалися  дебати та публічні виступи жінок. Завершуючи збори, його учасники піднялися до замку і вставили на головній вежі Хамбаха разом із польським прапором чорно-червоно-золотий «триколор свободи», який пізніше став символом демократичної Німеччини.

Як відвідати онлайн

Хамбах має окрему сторінку у віртуальному музеї Google Arts: https://artsandculture.google.com/project/hambacher-schloss

Почніть огляд з головної стіни замку, звідки відкривається панорама на виноградники Верхнього Рейну. В музеї замку можна детально розглянути історичні документи, гравюри та фото, пов'язані з історією Німеччини різних часів.  

Дізнайтеся більше про історичний контекст «Хамбахського свята» в Google Arts. Ви побачите етапи боротьби німецької ліберальної преси проти заборон та цензури: https://artsandculture.google.com/story/tAURTiu3nH8lJg

На що звернути увагу

Головний експонат музею – чорно-червоно-золотий прапор, який уперше був піднятий тут як символ свободи та єдності. Також серед цікавих артефактів – одяг, особисті аксесуари та дерев'яні палиці, за допомогою яких учасники фестивалю долали бездоріжжя на замкову гору. Можна помітити різноманітність публіки, яка прийшла на зібрання. Здебільшого це були освічені та багаті люди – купці, ремісники, лікарі, юристи, винороби.

Замок Нойшванштайн (Schloss Neuschwanstein)

Найвпізнаваніший замок Німеччини – казковий та романтичний. У кожного, хто бував у Діснейленді, при першому погляді на його силует виникає легке дежавю. Волт Дісней малював замок Сплячої красуні за образом Нойшванштайна.

Нойшванштайн створив баварський король Людвіг II. У 1861 році 16-річним юнаком він побував на прем'єрі опери Ріхарда Вагнера «Лоенгрін» і буквально став одержимим легендою головного героя – Лицаря Лебедя. У нього з'явилася мрія збудувати справжній замок міфічного лицаря для себе.

Місце довго шукати не довелося – по сусідству з родовим замком Хоешвангау, де король провів своє дитинство, був високий скелястий пагорб, оточений мальовничим лісом та горами.

Король особисто контролював якість робіт, вигадував нові ідеї для інтер'єрів майбутніх залів. Але приділяючи максимум часу замку, Людвіг закинув державні справи. Зрештою його визнали психічно ненормальним та усунули від влади.

Людвіг прожив у замку зовсім недовго і помер у віці 40 років. Після його смерті будівництво тривалий час зупинилося, а замок відкрили для відвідування публіки.

Під час Другої світової війни нацисти використали замок для зберігання викрадених ними витворів мистецтва. Напередодні капітуляції Німеччини у 1945 році Нойшванштайн мали підірвати разом із усіма шедеврами. На щастя, ці плани так і не справдилися, і замок було передано союзним військам цілим та неушкодженим.

Сьогодні замок щороку відвідують 1,4 мільйони туристів з усього світу, у пікові дні тут буває до 5 тисяч людей. Проте процес проходження екскурсантів організований з німецькою чіткістю.

Як відвідати онлайн

Віртуальний тур дозволить вам помилуватися панорамами з видом на замок. Дивитися їх можна під музику увертюри до опери Вагнера «Лоенгрін».

Найкращий вид на замок відкривається з містка Марії, який перекинутий над ущелиною з водоспадом.

https://www.airpano.com/360photo/Neuschwanstein-Germany-Virtual-Tour/

https://www.360cities.net/search?utf8=%E2%9C%93&query=neuschwanstein

На що звернути увагу

Завдяки проекту Google Arts можна розглянути перші кольорові зображення залів у техніці фотохром (тут також представлена ще одна відома резиденція Людвіга – палац Ліндерхоф): https://artsandculture.google.com/story/OwXhekYD8756UQ

Тронний зал Нойшванштайна – найбільш величний. Він був створений на зразок візантійської базиліки зі склепінчастою стелею, прикрашеною картою зоряного неба. Не менш гарний Зал співаків, а стіни багатьох інших приміщень розписані сценами опери про Лицаря Лебедя.

Шверінський замок (Schweriner Schloss)

Одні називають його німецьким Версалем, інші порівнюють із французьким замком Шамбор. І все ж Шверінський замок унікальний – це один з яскравих зразків стилю історичного романтизму з безліччю багато прикрашених куполів і веж.

Система озер ідеально підходила до створення на острові фортеці, яка вперше згадується у 973 році. З того часу замок зростав і не раз перебудовувався. А нинішній ансамбль було зведено у 1845-1857 роках. Кожен із його залів – окремий витвір мистецтва. На жаль, палацу не пощастило під час Другої світової та за часів НДР – багато предметів мистецтва та елементи інтер'єру були викрадені та втрачені назавжди.

В окремій будівлі розташований величезний художній музей з однією з найкращих у світі колекцій голландського та фламандського живопису XVII—XVIII століть. Красу Шверіна доповнює мальовничий барочний парк із озерами та каналами.

Відвідування старовинного замку, нехай і віртуальне, має бути приправлене місцевою легендою. У Шверінському замку є свій привид. Малюк Петерман, за твердженням тих, хто його бачив –коротун в костюмі XVII століття, який обходить зали замку вночі, охороняючи його від злодіїв.

Як відвідати онлайн

Пройдіть найцікавішими залами палацу у віртуальному турі. Панорамні фото можна розглядати як у звичайному режимі, так і через смартфон за допомогою окулярів віртуальної реальності: https://www.mv-schloesser.de/de/tour/schloss-schwerin-360-tour/

Свої враження у вигляді барвистих панорам замку залишили в картах Google та туристи:https://bit.ly/3gUJ1QX

На що звернути увагу

Найвеличніший із залів Шверіна – тронний. Він прикрашений безліччю геральдичних мотивів у стилі берлінського неоренесансу. Погляньте на розписну строкату стелю, двері з позолоченими рельєфами, великокнязівський трон під величезним балдахіном та колони з карарського мармуру.

Сподіваємось, вам сподобалась невеличка віртуальна подорож замками Німеччини, та захочеться її продовжити. Тож вже готуємо для вас мандрівку до ще трьох казкових локацій..

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз