UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

Відблиск середньовіччя та світанок нової Європи. Найкращі замки та палаци Німеччини (частина 2)

Продовжуємо знайомити вас із найцікавішими замками Німеччини. В першій частині віртуальної подорожі ми побували в замках Хамбах, Нойшванштайн та Шверинському. А сьогодні відвідаємо ще три замки, кожен з яких приваблює увагу туристів по-своєму.

Відблиск середньовіччя та світанок нової Європи. Найкращі замки та палаци Німеччини (частина 2)

Фортеця Кенігштайн (Festung Königstein)

Це не просто замок, а ціле міні-містечко на плато в Саксонській Швейцарії. Над закрутом Ельби розкинувся кам'яний острів заввишки 247 метрів і площею 13 футбольних полів. Величезні скелі, на яких стоїть Кенігштайн, будівельники органічно вписали у фортечний мур.

Кенігштайн – неповторний взірець європейського замкового мистецтва. Історія фортеці розпочалася близько 800 років тому. Поступово на її території з'явився вражаючий комплекс із 50 будівель у стилі пізньої готики, бароко та ренесансу.

Перша згадка про скельну фортецю датована 1241 роком – у літопису сказано, що тут є монастир, фортеця, «палац задоволень», в'язниця, табір для військовополонених та майстерня. До речі, найбільша державна в'язниця регіону діяла тут до 1922 р. – за похмурий екстер'єр її прозвали саксонською Бастилією.

На зовнішній стіні замку 1589 року було обладнано «журавель» – механізм для підйому на плато важких вантажів. Сьогодні поряд із цим місцем знаходиться сучасний ліфт на 60 осіб. Також туристи можуть побачити другий за глибиною колодязь Європи – 153 метри (він діє і сьогодні). Автономне водопостачання допомагало мешканцям замку витримувати багатомісячні облоги.

У XVI столітті майстри Кенігштайна на замовлення короля Августа Сильного спорудили найбільшу винну діжку об'ємом 238 600 літрів. Так Август Сильний виграв парі із курфюрстом Пфальцу. На жаль, бочка-переможниця не зберіглася до наших днів, а ось "переможена" досі стоїть у підвалі замку Гейдельберг.

Як відвідати онлайн

Через Кенігштайн проходить 116-кілометрова пішохідна Стежка живопису – тутешні краєвиди приваблюють до себе художників з усієї Німеччини. Подивіться і ви на них із фортечних стін завдяки панорамним фото:

http://fotopano.pl/tours/koenigstein/

https://www.360cities.net/search/@tags-k%C3%B6nigstein

На що звернути увагу

На сайті фортеці є оглядовий план https://www.festung-koenigstein.de/ru/obxod.html, за яким можна здійснити повний обхід її визначних пам'яток. До кожного об'єкту є фото та пояснення. Дізнайтеся, чому одна з веж називається Голодною, що таке Королівський ніс і плато дуба-блискавки та як виглядають Ворота медузи. В описі Колодязного будинку прочитайте, як подавалася вода в замок у різні епохи. А також знайдіть місце, в якому полонений французький генерал спустився зовнішньою стіною, зумівши втекти в 1942 р. з в'язниці Кенігштайну.

Замок Ельц (Burg Eltz)

Це один із небагатьох замків Німеччини, які за свою історію жодного разу не були захоплені або зруйновані. Фортеця Ельц, побудована майже 900 років тому для охорони торговельних шляхів, пережила всі війни неушкодженою і вже 33 покоління залишається у володінні лише однієї графської династії.

Замок на 70-метровій скелі з трьох боків оточений річкою, довкола нього розкинувся густий ліс. Відстань від цивілізації, мальовничий ландшафт і незаймана природа доповнюють враження. Загалом Ельц – це ідеальний образ Середньовіччя, який дивом зберігся до наших днів, і в цьому його головна цінність.

Незважаючи на поважний вік, замок виглядає яскраво – управителі за ним стежать та реставрують. У замку близько 100 кімнат для членів сім'ї, гостей та слуг. Переважно це родові покої, до багатьох з яких доступ закрито. Але є що подивитися в інших кімнатах, наповнених предметами старовини.

З початком епохи романтизму, у 1800-х роках Ельц став одним із культових місць ностальгії для художників та літераторів з усієї Європи. Віктор Гюго, побачивши Ельц, описав його як «високий, приголомшливий, дивний і темний».

І сьогодні замок залишається популярною локацією. З 1961 по 1995 рік Ельц прикрашав банкноту у 500 німецьких марок. Серед його відомих відвідувачів різних років – президенти Німеччини, дружини двох президентів США, король та королева Швеції.

Як відвідати онлайн

Збірку кругових панорам замку з різних ракурсів, в'їзду через міст та внутрішнього двору можна подивитися на  сайтах: https://www.freemanstudio.de/burg-eltz-virtuelle-360-grad-panorama/

https://www.360cities.net/search?utf8=%E2%9C%93&query=eltz

Власні яскраві панорами замку туристи залишили в картах Google: https://bit.ly/3NfYJlK

Фотогалерея інтер'єрів та експонатів музею з описами англійською мовою: https://burg-eltz.de/en/the-castle

На що звернути увагу

В Ельці зберігається одна з найбільших приватних колекцій у країні, яка охоплює дев'ять століть. Частину з них можна переглянути онлайн.

Основний акцент експозиції – твори німецьких ювелірів. Крім того, відвідувачі можуть побачити цінне скло та порцеляну, церемоніальну, турнірну та військову зброю, а також артефакти більш ніж 500-річної давності. Серед них такі оригінальні зразки, як пістолет-сокира 1600-х років виготовлення – є він і на сайті.

Стіну лицарського залу прикрашає традиційна для середньовіччя «троянда мовчання». Вона символізувала обіцянку, що вимовлене слово не покине кімнату. Чи знайдете ви її на фото?

Альбрехтсбург (Albrechtsburg Meissen)

Історія замку над Ельбою почалася у X столітті, коли німецький король Генріх I Птахолов збудував на перехресті торгових шляхів фортецю Міснія. Через 200 років тут уже було процвітаюче місто Мейсен. Наприкінці XV століття старий замок втратив оборонне значення, а впливові саксонські князі Ернст та Альбрехт вирішили перебудувати його під свою резиденцію. Проект доручили майстру Арнольдові фон Вестфалену.

Замок назвали Альбрехтсбургом на честь одного з братів-власників, але до моменту закінчення робіт у 1525 вони втратили владу, так і не встигнувши пожити в ньому. Пізніше, під час Тридцятирічної війни, фортеця була сильно пошкоджена і з того часу стояла пусткою.

Відродився Альбрехтсбург завдяки європейському фарфору. На початку XVIII століття німецькі вчені Беттгер та Чірнгаус винайшли технологію створення «білого золота», і король Август Сильний вирішив налагодити його виробництво. Зупинив вибір на порожньому замку Мейсена, і з 1710 тут запрацювала перша європейська порцелянова мануфактура. До 1863 року вона виробляла всесвітньо відомий мейсенський фарфор.

Але не лише порцеляною цікавий Альбрехтсбург. Це перший у Німеччині середньовічний замок, який було перебудовано на палац. Архітектору вдалося об'єднати в єдиний мікс різнотипні споруди у стилі готики та ренесансу, доповнивши їх фрагментами старої фортечної стіни. А величного образу замку надає Мейсенський кафедральний собор – яскравий приклад готичної архітектури. Храм створювався та добудовувався протягом восьми століть починаючи з 1260 року – дві його західні вежі з'явилися лише на початку ХХ століття.

Архітектурне новаторство Арнольда фон Вестфалена в Альбрехтсбурзі виявилося в тому, що він відмовився від традиційних для готики зовнішніх контрфорсів. Опори, на яких тримаються комірчасті склепіння залів, приховані всередині будівлі. Ще один винахід фон Вестфалена – величезні вікна з імітацією завіс, які надають сакральності до образу замку.

Як відвідати онлайн

Завдяки видовому сайту можна вивчити Альбрехтсбург із кількох точок огляду. Помилуйтеся видом на замок з боку Ельби та з дзвіниці Церкви Богоматері, побувайте на даху кафедрального собору, розглядаючи зблизька його вежі та панораму старого міста: https://elbland.dresden360.com/  (ліворуч у меню потрібно вибрати вкладку Meissen).

Потрапити всередину Мейсенського собору та оцінити красу його залів можна за посиланням: https://www.dom-zu-meissen.de/bauwerk/der-mittelalterlicher-dom-1

На що звернути увагу

На панорамних видах Альбрехтсбург знайдіть південно-східну вежу Мейсенського собору. Її називають Горбатою через незвичайний нахил шпиля. Найстаріша вежа собору була побудована в XIV столітті і вважається взірцем готичної архітектури.

Історія династій саксонських королів та князів, які вписали свої імена в літопис замку, відобразилася в настінному розписі його залів. Зверніть увагу, наскільки майстерно сюжети вписані в геометрію комірчастих склепінь, відвідавши сторінку: https://sachsen.museum-digital.de/objects?style=grid&s=collection%3A58&&style=grid&startwert=0

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз