Не потонемо! 5 порад для водіїв під час зливи та повені

По-перше, у літніх зливах не варто шукати винних. Це типове погодне явище для спекотного літа. До речі, цього року зливи мали місце не лише в Україні. У травні-серпні «плавали» дуже різні міста та регіони по всій Європі, від польської Лодзі до іспанської Валенсії. І коли протягом 2 годин у місті раптово випадає 2-місячна норма опадів, навіть найкраща міська влада навряд чи може цьому завадити. Лише рятувати від повені.


По-друге, технічні заходи, які б на 100% захистили будівлі чи авто під час зливи та повені, на жаль, поки що не винайдені. Проте кожен автовласник може здійснити 5 простих кроків, щоб скоротити можливі збитки або ж користуватися своєю машиною вже за 1-2 дні після повені. Ось ці кроки.

 
Крок 1

Зважайте на прогноз погоди. Якщо зранку Ви дізналися про високу ймовірність зливи вдень – можливо, краще перенести ділову зустріч? Або дістатися на роботу громадським транспортом? Просто оцініть можливі ризики і прийміть зважене рішення.

 
Крок 2

Подумайте про паркування. У великому місті ми не завжди маємо можливість обирати зручну стоянку для свого авто – тут би взагалі припаркуватись хоч десь! Відмовитись від паркування у низині чи на підземному паркінгу, звичайно, непогана ідея, та не завжди придатна до виконання. Особливо якщо живеш у місті на пагорбах, такому, як Київ. А от уникати сусідства з сухими старими деревами та рекламними щитами цілком реально і доцільно: саме вони дуже часто стають причиною збитків, коли ламаються під час вітру та зливи. Тож дбати про правильний вибір паркомісця варто, але без фанатизму.

 
Крок 3

Залишайтесь на місці. Що ще варто зробити під час зливи, навіть якщо машину на стоянці підтоплює чи навіть повністю заливає – так це лишатися на місці, і ні в якому разі не намагатися рушити з місця! Чому? Все дуже просто: залиту машину достатньо просто добре висушити, аби далі керувати нею без жодних проблем. А от якщо спробувати на ній кудись поплисти, може статися гідроудар, який повістю виведе автомобіль з ладу.

Важливо: користувачі страхової послуги КАСКО знають, що збитки через стихійне лихо, у тому числі зливу та повінь, покриваються за рахунок страхової компанії. Це на 100% справедливо, якщо машина залишалася без руху під час негоди. А от якщо водій намагався долати водні перешкоди, і його авто зазнало гідроудару – у більшості випадків на страхову виплату не варто розраховувати. Чому? Бо це пряме порушення правил експлуатації машини і невиправдана ризикова поведінка водія.

 

Крок 4

Викликайте евакуатор. Що ж робити, якщо автівку все ж таки залило? По-перше, зберігати спокій. По-друге, як тільки спаде вода, викликати евакуатор та відправляти автівку на СТО – «просушитися». На станції технічного обслуговування машину розкриють, витягнуть з неї крісла та килимки, дадуть можливість висохнути та проведуть комп’ютерне діагностування її стану. Зазвичай 1-2 днів достатньо, щоб повністю привести машину до ладу: висушити, протестувати, помити і почистити її після дощових та паводкових слідів.

Важливо: якщо Ви маєте КАСКО від УНІКА, то виклик евакуатора і доставку Вашого авто на СТО здійснить страхова компанія. Вам необхідно лише зателефонувати до контакт-центру і повідомити про проблему. Також радимо зробити фото або відео свого авто, яке потерпає від негоди, на смартфон. Ці матеріали дозволять нашим фахівцям швидко надати допомогу і компенсувати збитки.

 

Крок 5

Запускайте двигуна разом з експертами СТО. Заводити підтоплене авто можна тільки після його ретельного сушіння. Ми радимо довірити цю задачу співробітникам СТО, які надавали допомогу і проводили комп’ютерну діагностику авто. Так Ви будете впевнені, що зробили все за правилами, і автомобіль повністю придатний для подальшого користування.

Сподіваємося, ці поради будуть корисними усім нашим читачам. Та ми щиро зичимо, щоб вони ніколи не знадобилися Вам на практиці. Можливо, у Вас є власні лайфхаки для нестандартних погодних ситуацій? Будемо вдячні, якщо поділитеся з нами у коментарях!