UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

Надихаючі та приголомшливі. Два музеї Мангеттена

Час продовжити подорож світом мистецтва! У нашій віртуальній мандрівці ми можемо за хвилини опинитися в центрі Нью-Йорка та завітати принаймні до двох всесвітньо відомих музеїв на Мангеттені.

Надихаючі та приголомшливі. Два музеї Мангеттена

Ласкаво просимо до музею Метрополітен та музею МоМА.

Музей Метрополітен

Офіційний сайт: https://www.metmuseum.org

Музей мистецтва Метрополітен, який часто називають «МЕТ», – один із найбільш відвідуваних музеїв у світі та найбільший музей у США. Він заснований ще у 1870 році, а наразі його величезна колекція налічує понад два мільйони творів мистецтва. Експонати розміщені у кількох будівлях, головна з яких розташована на П’ятій авеню, поряд із Центральним парком. Постійна колекція експонується у 17 відділах, де представлені не лише скульптури, малюнки, картини, фото та інсталяції, а й музичні інструменти, одяг та зброя. Ба більше – тут виставляються також частини фасадів та внутрішнього оздоблення палаців, замків та культових споруд. А храм Дендура з Давнього Єгипту експонується як цілісна споруда! 

Як відвідати онлайн? 

Метрополітен оцифрував  майже п’яту частину своєї величезної колекції, і вона чудово структурована в електронному вигляді. 

Доступ за посиланням: https://www.metmuseum.org/art/the-collection 

Ви можете переходити між експонатами у вільному порядку, або обирати їх за епохою, географічним розташуванням, автором чи назвою. Пояснення часто доступні не лише в текстовому, а й в аудіо-форматі англійською мовою. Майже завжди до опису та основного фото додані декілька доповнюючих якісних світлин у різних ракурсах. Фото окремих експонатів можна завантажувати та розглядати при максимальному наближенні.

Перегляд всієї колекції може розтягнутися на години чи навіть дні. Адже окрім знайомих стилів та напрямків тут також представлено мистецтво Індії, Африки, Океанії, або, наприклад, ісламське мистецтво. У цих творах використані абсолютно інші культурні коди, й досліджувати їх надзвичайно цікаво.

На що звернути увагу? Серед неймовірної кількості шедеврів, які ретельно збирали колекціонери протягом багатьох років, нелегко обрати «найзірковіші» витвори мистецтва. Майже кожен експонат гідний хоча б хвилини уваги. Обов’язково подивіться на картину «Молода жінка з глечиком води» Вермеєра, «Концерт» Караваджо, численні давньогрецькі та давньоримські скульптури, автопортрети Ван Дейка, Рембрандта та Ван Гога, «Портрет Гертруди Стайн» Пікассо, величезні роботи Джейсона Поллока… 

Є тут і абсолютно незвичні експонати. Так, у 1917 році Метрополітен придбав маленького давньоєгипетського фаянсового бегемота. Скульптура заввишки лише 8 сантиметрів одразу привернула увагу дослідників та відвідувачів. У 1931 році бегемот отримав прізвисько, під яким він відомий дотепер – Вільям. Сьогодні він є неофіційним талісманом музею. Як саме створювався Вільям? Чому його ноги були знищені, що означає небесно-синій колір фаянсової статуетки? Про все це ви можете дізнатися у розділі, що присвячений цьому чарівному бегемотику. 

Більше про Вільяма тут: https://www.metmuseum.org/blogs/now-at-the-met/2017/william-hippo-conservation 

Музей сучасного мистецтва, MoMA

Офіційний сайт: https://www.moma.org/

Музей MoMA пропонує ознайомитися із сучасним мистецтвом – від революційного європейського живопису та скульптури 1880-х років до сучасного кіно, дизайну й перформансу. Наразі колекція налічує понад 150 000 картин, скульптур, малюнків, гравюр, світлин, архітектурних моделей та креслень, а також об’єктів дизайну. Тут представлені приблизно 22 000 фільмів і чотири мільйони (!!!) фото. 

Та прискіпливої уваги варта не лише колекція, а й сама будівля музею: її будівництво за проектом Йошіо Танігучі було завершене у 2004 році, хоча чотири роки тому музей також зачинявся на реконструкцію. Всередині будинку просто неба розташований Сад Скульптур Еббі Олдріч Рокфеллер, однієї з засновниць музею.

Колись музей звинувачували в тому, що він надто елітарний, але сьогодні це зовсім не так. У журналі «Нью-Йорк» його влучно називають культурним еквівалентом аеропорту – дійсно, тут завжди багато поціновувачів мистецтва. Зараз музей щороку приймає близько трьох мільйонів відвідувачів. Щоправда, не уточнюється, чи враховуються відвідувачі онлайн.

Як відвідати онлайн? 

Музей ретельно підійшов до діджиталізації свого простору, тож ознайомитися можна з усіма колекціями, починаючи з 1929 року. Доступ за посиланням: https://www.moma.org/calendar/exhibitions/history/ 

Під час онлайн-візиту можна побачити не лише самі роботи, а й їх розташування у виставковій залі. Так глядачі можуть отримати більш цілісне уявлення про твори в музеї. Також роботи можна подивитися окремо в розділі «Колекція», онлайн доступно майже 100 тисяч з них: https://www.moma.org/collection/

На що звернути увагу? Мабуть, кожен зможе знайти в MoMA свій улюблений витвір мистецтва. Обов’язково перегляньте «Зоряну ніч» Вінсента Ван Гога, «Авіньйонських дівиць» Пабло Пікассо, «Постійність пам'яті» Сальвадора Далі, триптих Клода Моне «Відображення хмар в ставку з водяними ліліями», «Танець» Анрі Матісса та інші… 

Ми ж радимо подивитися на картину Ендрю Ваєта «Світ Христини», написану у 1948 році. Вона може здаватися дещо дивною на тлі імпресіоністських або експериментальних картин того часу, адже, на перший погляд, належить до реалізму. Але це особливий реалізм, якій у музеї називають магічним: коли повсякденні сцени з життя пройняті глибоким змістом та непересічними емоціями.

Картина тільки на перший погляд здається пасторальною – дівчина в рожевому вбранні лежить у полі. Але вже в наступний момент глядач починає відчувати «щось не те». Зображення здається якимось «неправильним», тривожить уяву. Дійсно, автор спершу намагається нібито обдурити глядача – ви можете захопитися розгляданням кожної ретельно зображеної деталі, відчути легкий вітерець, що пробігає по полю… Це відвертає увагу від героїні, та коли ми повертаємось до неї, розуміємо, що це не пастораль, а приклад боротьби за життя та гідність. У перекошеній постаті жінки в рожевій сукні, у стиснутих пальцях відчувається аж ніяк не спокій і не умиротворення…

Картина стає зрозумілішою, коли дізнаєшся історію її створення. На ній зображено сусідку художника, напівпаралізовану жінка на ім'я Христина Олсон. Вона прагнула залишатися незалежною і самостійною, і не хотіла, щоб хтось допомагав їй. Ваєт писав: «Якщо якимось чином я зміг за допомогою фарби дати глядачеві відчути, що світ Христини може бути обмеженим фізично, але аж ніяк не духовно, тоді я досяг, чого прагнув». 

Чи дістався автор своєї мети? Ви можете відповісти на питання, самостійно досліджуючи картину https://www.moma.org/collection/works/78455

Дякуємо, що приєдналися до нашої віртуальної мандрівки! Віримо що вона надихнула вас не оминати увагою мистецтво як джерело нових емоцій та думок. А ми невдовзі підготуємо для вас новий випуск блогу, що занурює у світ мистецтва онлайн.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз