UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Фізична активність у складні часи: звідки взяти мотивацію та як її не втратити?

Жодного сумніву: фізичні вправи важливі для нашого здоров’я та самопочуття. Але справжня користь від них буде лише за умови постійних занять. Та як зберегти цю регулярність, особливо у надскладні часи? Про це – у нашому сьогоднішньому блозі.

Фізична активність у складні часи: звідки взяти мотивацію та як її не втратити?

За даними 2021 року, лише 27% українців регулярно займаються спортом. Скоріш за все, теперішній показник ще погіршився, адже на перше місце, на жаль, вийшли геть інші проблеми. Але саме зараз збереження здоров'я стає надважливим завданням для кожного з нас. То де взяти мотивацію?

Мотиватор перший: краще менше, ніж нічого

Слово «спорт» викликає думки про надмірні навантаження? Є сумніви в тому, що вистачить сил? Тоді замініть цей термін на «фізична культура» або «активне дозвілля». До речі, це навіть правильніше. Адже спорт – то зона змагань та високих досягнень, тоді як фізкультура чи рухова активність – саме те, що потрібно для здоров’я.

Активне дозвілля не вимагає надмірних напружень, ба більше – основним принципом є те, що навантаження має бути людині до снаги. Навіть якщо ви відчуваєте, що ресурсу на великі тренування замало – просто робіть невеликі розминки. Але регулярні!

Цей мотиватор працює і для тих, хто раніше серйозно тренувався, а потім припинив через різні причини. «Соромно» не вміти того, що вміли раніше? Відженіть від себе такі непродуктивні думки! Краще відновлюватися повільними кроками, ніж не рухатись взагалі, тож ви на правильному шляху.

Як не втратити цей мотиватор?

Прислухайтеся до себе. Якщо під час тренування відчуєте, що маєте змогу зробити трохи більше – просто робіть!

Мотиватор другий: колективна енергія

Якщо у тренуваннях для вас найважче – саме підтримувати їхню регулярність, то має сенс пошукати підтримки серед однодумців. Адже колективна енергія набагато потужніша за особисту. Навіть якщо у вас виникне спокуса пропустити тренування, команда знайде правильні слова, щоб повернути вас на «шлях правдивий».

Де знайти dream team для спільних занять? Варіантів безліч! Це можуть бути ваші рідні, партнер, колеги, друзі. І, звичайно, можна потоваришувати з іншими спортсменами безпосередньо на майданчику. Стануть в пригоді і соціальні мережі: у місцевих групах або чатах часто зустрічаються запрошення до спільних активних занять.

Як не втратити цей мотиватор?

Аби командна енергія драйвила якнайдовше, бажано, щоб спортивна тема не була єдиним спільним інтересом для вас та інших учасників занять. Шукайте людей, з якими цікаво спілкуватись під час тренувань, які мають схожі з вашими життєві інтереси. Тоді тренування набудуть додаткової цінності, а бажання їх пропускати навіть і не виникне.

Мотиватор третій: підключаємо діджитал

Що робити інтровертам, для яких будь-яке нове спілкування є важчим, ніж подолання марафонської дистанції? Замість попереднього мотиватора використовуйте мобільні застосунки. Варто лише написати у пошуковому рядку вашого гаджета «спорт» чи «фітнес», і ви миттєво отримаєте варіанти на будь-який смак: воркаут, біг, скакалка, гантелі, аеробіка, йога, комплексні програми – усього й не перерахувати! З підрахунком калорій, індивідуальним визначенням навантажень, навіть із музичними добірками для тренувань.

Як не втратити цей мотиватор?

Багато мобільних застосунків для спортивних занять мають власну гейміфіковану систему мотивації. Єдине, що залишається користувачеві – знайти той, що буде до душі, та починати тренування за інструкціями.

Мотиватор четвертий: «смаколик» без «батогу».

У заняттях фізичною культурою в складні часи не має бути місця насильству над собою! Не варто додавати в життя зайвого стресу та вигадувати собі якихось покарань чи обмежень за пропущені тренування. Краще згадати про мотиватор з першого пункту і зробити хоч трішечки вправ або навіть додаткових кроків під час прогулянки. Якщо і це зовсім неможливо – не докоряйте собі, а просто  заплануйте активність на найближчий прийнятний день та час.

Але не забувайте: самозаохочення обов’язково мають бути! Смаколик, півгодини приємного неробства, або щось інше, що ви дуже любите, але не завжди собі дозволяєте – хай це буде винагородою за старанне тренування. Єдина умова: такий «бонус» не має шкодити здоров’ю.

Як не втратити цей мотиватор?

Нехай ці маленькі винагороди стануть своєрідним ритуалом. І тоді мозок сформує певний зв’язок: фізичні вправи – це приємно. Потім цей ланцюжок буде працювати вже автоматично.

Мотиватор п’ятий: привабливість новизни 

Вас дратує одноманітність, а в щоденному повторенні одного й того самого комплексу вправ постає примара «дня бабака»? То спробуйте нове! До речі, саме у новизні і полягає одна з переваг фізкультури у порівнянні зі спортом високих досягнень: тут не треба виснажуватись у єдиному напрямку задля конкретних вимірюваних результатів. Навпаки, чим різноманітніші ваші заняття, тим гармонійнішим буде результат. Тож вчора ви бігали, сьогодні робили вправи на турніку, а завтра можна влаштувати велопробіг. Побачили на YouTube нові вправи? Спробуйте їх теж!

Як не втратити цей мотиватор?

У такого підходу до тренувань є головне застереження: не нехтуйте технікою безпеки, коли опановуєте щось нове. Якщо джерело, з якого ви дізналися про нові вправи, нічого про безпеку не розповідає, не полінуйтеся, будь ласка, і пошукайте цю інформацію самостійно. Адже головна мета занять – це здоров’я, тож треба берегти себе від травм і неприємних несподіванок.

Ну що, ми додали вам трішечки мотивації? То може, почнемо тренування прямо сьогодні? 

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз