UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Мій автомобіль

Дорого і сердито. Які штрафи діють для учасників дорожнього руху в Україні?

З березня 2021-го для українських водіїв почали діяти нові, більш високі штрафи за порушення правил дорожнього руху. Крім того, оновився перелік і суми штрафів для пішоходів, велосипедистів та навіть упряжок з кіньми. Що саме змінилося і до чого готуватися?

Дорого і сердито. Які штрафи діють для учасників дорожнього руху в Україні?

Ми впевнені, що клієнти УНІКА – дисципліновані учасники руху, і в більшості ситуацій штрафи їм не загрожують. Але знати про нові «правила гри» на дорозі важливо – тим більше, з приходом тепла дорожній трафік зазвичай активізується. Тому цей випуск блогу ми присвятили темі нових штрафів.

Чому введені нові штрафи?

У 2020 році в Україні сталося 168 000 ДТП. Незважаючи на локдауни та карантинні обмеження, це більше, ніж в 2019-му приблизно на 5%. Основні причини дорожньо-транспортних пригод – перевищення швидкості, порушення при маневрах і проїзд перехресть не за ПДР. У 2020 році на українських дорогах загинули 3 554 людини.

Які штрафи найбільші?

Найбільші штрафи передбачені за їзду в нетверезому стані, під впливом алкоголю або наркотичних речовин. Але їх розмір безпосередньо залежить від того, наскільки дисциплінованим водій був раніше:

  • перше затримання у п'яному вигляді – штраф 17 000 грн. і позбавлення водійських прав на один рік,
  • друге затримання – штраф 34 000 грн. і позбавлення прав на три роки. Замість штрафу може бути застосований адміністративний арешт на 10 діб. Незалежно від того, чим обернеться порушення, автомобіль вилучають, і повертати його доведеться за додаткові гроші,
  • якщо затримання відбувається двічі протягом одного року – штраф зростає вже до 51 000 грн., При цьому прав позбавляють на 10 років, а машину конфіскують. Може бути застосований арешт на 15 діб.

Важливо: відмова від огляду на стан сп'яніння також тягне за собою додатковий штраф – у розмірі 40 800 грн. Нагадаємо, за ДТП у п'яному вигляді з постраждалими людьми вже настає кримінальна відповідальність.

Якими будуть штрафи для винуватців ДТП?

Тут є зв'язок між важкістю наслідків, брутальністю поведінки водія під час аварії і сумою штрафу. Наразі шкала санкцій для винуватців ДТП виглядає так:

  • штраф за факт скоєння ДТП – 850 грн.,
  • штраф за пошкодження авто інших учасників ДТП – 1 190 грн.,
  • якщо винуватець залишив місце ДТП – 3 400 грн. І не виключено, що водія позбавлять прав на термін до двох років.

Важливо: навіть після введення нових штрафів, їх суми не можна порівнювати з іншими витратами для винуватців аварії. Компенсація постраждалим і ремонт власного авто – саме ці витрати лякають найбільше. На щастя, на відміну від штрафів, їх можна перекласти на страхову компанію. Поліс ОСЦПВ допоможе відшкодувати збитки іншим учасникам дорожнього руху, а програма КАСКО – відновити власну машину після аварії за рахунок страховика.

А якщо не ДТП, а просто порушені правила дорожнього руху?

Як і до березневих змін, розмір штрафу безпосередньо залежить від того, наскільки серйозні ризики виникають на дорозі через поведінку водія. Підвищення штрафів істотне – більшість з них виросли в 3-5 разів Наприклад, за значне перевищення швидкості в населених пунктах штраф збільшився втричі. Шкала за основними порушеннями тепер виглядає так:

  • перевищення швидкості більш, ніж на 50 км / год від дозволеної в населених пунктах – 1700 грн.,
  • штраф за створення аварійної обстановки на дорозі – 1 445 грн.,
  • не-надання переваги кареті «швидкої» та іншим аварійно-рятувальним службам - 680 грн.,
  • порушення правил проїзду перехресть, обгону – 510 грн.,
  • розмови по мобільному телефону за кермом – 510 грн.,
  • перевищення швидкості від 20 до 50 км / год – 340 грн.

Важливо: зросли штрафи і щодо порушень, які загрожують життю самого водія та пасажирів його авто. Наприклад, за непристебнутий пасок безпеки доведеться заплатити 510 грн. І це в п'ять разів більше, ніж раніше.

Як будуть штрафувати пішоходів і велосипедистів?

Нові штрафи будуть застосовуватися не тільки до водіїв автотранспортних засобів, але і до інших учасників дорожнього руху – пішоходів, велосипедистів, і навіть погоничів тварин і птахів. Зросли штрафи і для тих, хто управляє гужовим транспортом – возів, запряжених кіньми. Отже:

  • перехід дороги пішоходом у недозволеному місці, відсутність світловідбивних елементів на одязі в темний час доби – 255 грн.,
  • порушення ПДР велосипедистом або особою, яка керує конем, гужовим возом – 425 грн. І це зростання в п'ять разів,
  • якщо виявиться, що такий учасник дорожнього руху знаходиться в стані сп'яніння – це 680 грн. штрафу.

Важливо: якщо через пішохода або велосипедиста виникла аварійна ситуація, штраф збільшиться до 850 грн. Можливо, доведеться попрацювати на громадських роботах 20 - 40 годин.

У МВС заявили, що з новими штрафами сподіваються знизити число аварій на дорозі на 10 або навіть 15 відсотків до весни 2022-го. Ми сподіваємося, що ці очікування виправдаються, та щиро зичимо водіям, пішоходам, велосипедистам і всім учасникам руху спокійних і безпечних доріг.  

 

 

 

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз