UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя домівка

Блекаут: як економити та як жити без світла

В кожних часів - своя нова лексика. Цієї осені ми вивчили нове слово – блекаут. Та, на жаль, не тільки слово. Нам треба навчитись певний час жити в умовах періодичної відсутності світла. В цьому блозі ми зібрали найпрактичніші поради про економію електрики, способи життя без неї та про те, як в цих умовах дбати про власну безпеку.

Блекаут: як економити та як жити без світла

Виживаємо без електрики та дбаємо про безпеку

Так, на жаль нам всім варто навчитися жити в блекауті, особливо якщо відключення будуть тривалими. Ми зібрали найкращі практичні поради, які допоможуть адаптуватися та не нашкодити майну та здоров’ю.

Освітлення в оселі. Що мати: свічки чи ліхтарики? Правильна відповідь – все! Ідеально, якщо у «тривожній шухлядці» будуть свічки, сірники та ліхтарики різних видів: акумуляторні та на батарейках. Коли відключення короткочасні, найліпше користуватись ліхтариками, які можна підживлювати. Не вистачило заряду, але світла ще нема? Дійшла черга до батарейок або свічок.

Ще одне вдале рішення – ліхтарики на сонячних батареях, які заряджають вдень та використовують в темну пору. Але якщо доведеться тривалий час бути в укритті, вони не допоможуть.

Правила безпеки: відкритий вогонь свічки – небезпечний. Тому:

  • не встановлюйте свічку на поверхнях або біля речей, що легко займаються: папери, килим, постіль тощо,
  • виключіть можливість падіння свічки, підсвічника чи ємності, в якій вона тримається,
  • якщо в оселі є маленькі діти чи хатні тварини, не залишайте їх наодинці зі свічкою,
  • не пересувайтесь по оселі, тримаючи свічку! Бо є ризик спіткнутися, впасти та не втримати її. Ходіть краще з ліхтариком.
  • завжди гасіть свічку на ніч та коли виходите з дому.

Поза оселею. Ми ніяк не можемо вплинути на вуличне освітлення, але маємо турбуватись про власну безпеку:

  • якщо здоров’я дозволяє, не користуйтеся ліфтом, навіть коли електрика є і ліфт працює. Бо відключення може відбутись будь-коли, а застрягти у ліфті – не найприємніша пригода,
  • обов’язково майте ліхтарик або заряджений телефон з ліхтариком, коли виходите з дому! Якщо вуличного освітлення немає, то саме ліхтарик, по-перше, підсвітить вам дорогу (далеко не завжди рівну), а по-друге – зробить вас видимими для водіїв транспортних засобів.

Приготування їжі. Електрична плита в оселі – привід завітати до туристичного магазину та придбати автономний прилад. Це може бути плитка, яка працює від газового балона, або так звана «пічка-трісочниця», в якій спалюється деревина. До речі, такі пічки варто мати й тим, в кого вдома газова плита. Про всяк випадок.

Правила безпеки:

  • не використовуйте пічки з відкритим вогнем біля легкозаймистих речей,
  • не ставте газові балони на поверхню електричної плити. Бо є імовірність, що хтось її помилково включить, а коли з’явиться електрика, поверхня нагріється й балон вибухне!
  • провітрювайте приміщення, але й не користуйтесь на сильному протязі, щоб вогонь не перекинувся назовні,
  • не залишайте такі пічки без нагляду та в зоні доступу дітей та тварин.

Обігрів. На жаль, енергетична проблема – це не лише електрика, а й опалення. Тому при тривалих відключеннях світла батареї теж можуть бути холодними. Знову ж таки, простіше буде тим, в кого працює газова плитка. Але ні, обігріватися нею не можна в жодному разі, бо використовуючи усі конфорки за зачинених вікон, ви спалюєте кисень та ризикуєте отруїтися продуктами горіння газу. Обігрівачем може стати гаряча вода, розлита по пластикових пляшках. Її можна покласти до себе в постіль або у крісло, де ви працюєте. Також корисно мати спальні мішки, які тримають температуру.

Правила безпеки:

  • не грійтеся в оселі за допомогою відкритого вогню, пічки, туристичних плиток!
  • навіть якщо опалення немає, а на вулиці мороз, час від часу провітрюйте приміщення, бо інакше є ризик отримати респіраторні захворювання та кисневий голод.

Зв’язок та інтернет. Павербанк – те, без чого цьогоріч обійтись неможливо. Намагайтеся завжди тримати його зарядженим. Існують також спеціальні павербанки для wi-fi-роутерів, але великого сенсу в них немає: адже коли в вашому районі немає електрики, її не буде і в місцевого інтернет-провайдера. Тому радше перейти на такий тариф мобільного оператора, де є безлімітний інтернет-трафік. Також варто заздалегідь розібратися, як переходити на національний роумінг. Інструкція є тут: https://cip.gov.ua/ua/news/sho-robiti-yaksho-merezha-vashogo-mobilnogo-operatora-ne-pracyuye

Правило безпеки: запишіть найважливіші телефонні номери в блокнот. Якщо ваш основний телефон розрядиться, ви зможете зателефонувати близьким з інших пристроїв.

Економимо електрику

Але, навіть коли електрика є, її варто економити. Адже іноді відключення поза графіком відбуваються саме через перевантаження мереж.

Правила економії електроенергії відомі українцям давно. Але раніше мова йшла здебільшого про зменшення оплати заради власного бюджету, тому кожен вирішував для себе. Тепер економія – це ще один наш особистий внесок у загальну мету: вистояти та перемогти!

Перш за все, пам’ятаймо про періоди, коли треба зменшити навантаження на електромережу – з 6.00 до 9.00 вранці та з 17.00 до 23.00 увечері. Мінімізуйте використання потужних електроприладів у ці пікові інтервали. Цим ви не лише допоможете енергосистемі країни, але й можете заощадити, якщо у вас багатотарифний лічильник. При 2-зонному обліку нічний тариф на 50% менший порівняно з денним, а при 3-зонному – на 60%. Тож чому б не використати функцію таймеру для того, щоб пралка, посудомийка або бойлер зробили свою роботу, поки ви спите?      

Кондиціонер (споживає 2,2-3,37 кВт). Охолоджувати повітря наразі не актуально, але від звички вмикати цей пристрій на обігрів теж варто відмовитись. Адже саме кондиціонер є лідером споживання електрики. Навіть обігрівачі є економнішими! А про «неелектричні» способи обігріву скажемо далі.

Електрочайник (споживає 2,2-2,4 кВт). Тим, у кого є газова плитка, відмовитись від електрочайника просто: гріти воду на ній. Усім іншим кип’ятити воду кожного разу потрібно у мінімальній кількості не більше, ніж потрібно саме зараз.

Пилосос (споживає 2 кВт). Так, прихильникам ідеальної чистоти це рішення буде важко прийняти, але варто пригадати про звичайні віник та швабру. А якщо підлога вкрита пухнастим килимом і без пилососу аж ніяк, то радимо після кожного застосування спорожнювати ємність для сміття, бо це також впливає на кількість спожитої приладом енергії.

Бойлер (споживає 1,5-2,5 кВт). Визначте мінімальну температуру нагріву води, якої буде вистачати для комфортного, але не тривалого прийняття душу всій родині.

Масляний та повітряний обігрівачі (споживає 1,2-2 кВт). Якщо у вас не працює централізоване опалення, то без обігрівачів важко. Але вмикайте їх не під час пікових навантажень, тобто після 23.00. Та не залишайте на ніч, бо це не лише не економно, а й небезпечно через можливі перепади напруги.

Праска (споживає 1-2,4 кВт). Цей прилад наразі взагалі не є життєво необхідним. Варто, за можливості, використовувати одяг, який просто не втрачає форму при правильному сушінні.

Пральна машина (споживає 0,8-2,2 кВт). В кожній пральній машині є режими економного та швидкого прання, тож варто користуватися саме ними. А ще – завантажувати машину повністю.

Холодильник (споживає 0,30-0,90 кВт двокамерний та 0,10-0,40 кВт однокамерний). Якщо ваш холодильник розміщений біля кухонної плити або під відкритими сонячним промінням, варто його переставити. Також не ставте у холодильник гаряче І завжди щільно закривати дверцята.

Мікрохвильова піч (споживає 0,6-1,5 кВт). За наявності газової плити, розігрівайте їжу на ній. А от якщо ваша плита електрична, то користування мікрохвильовкою буде навіть економнішим.

А щодо лампочок, ми всі пам’ятаємо, так? Виходячи з кімнати, вимикаємо світло. Тим, хто ще користується лампами розжарювання, саме час перейти на LED-освітлення. Такі лампи споживають в 8-10 разів менше енергії, а служать у 30-50 разів довше, ніж традиційні.

Правило безпеки: якщо електричний струм зник під час роботи якогось пристрою, вимкніть його. Під час відновлення струму в мережі може підвищитися напруга й виникне ризик короткого замикання.

Ми сподіваємось, що всі ці «темні часи» минуть якнайшвидше і з найменшими втратами. І ще раз нагадуємо, що ризики майнових втрат можна мінімізувати завдяки страхуванню. Бо не факт, що ваші сусіди дотримуватимуться правил безпеки під час блекаутів, та й ви самі можете припуститися помилок. Але обізнаний та застрахований – двічі захищений!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз