UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Я та УНІКА

Більше, ніж робота: знайомимося з командою медичного асистансу УНІКА. Частина 2

Продовжуємо знайомити вас з експертами нашого медичного асистансу. У першій частині ми поговорили з Людмилою Михайлівною Рогожиною, яка стояла біля початків створення системи лікарських консультацій в УНІКА. Сьогодні поговоримо з Валерієм Осташко, лікарем-реаніматологом, анестезіологом, токсикологом, якій має 20+ років досвіду роботи в реанімаційному відділенні та понад 3 роки в сфері ДМС

Більше, ніж робота: знайомимося з командою медичного асистансу УНІКА. Частина 2

Валерій, чому Ви вирішили стати медиком?

Напевно, в мене дуже типова історія. Моя мама перенесла важку операцію, коли я був ще школярем. Вона перебувала в тяжкому стані в реанімації, а потім відновлювалася вже вдома – в нас зорганізувався так званий «домашній госпіталь-лазарет».

На тлі всіх цих подій мене приголомшили та схвилювали питання медицини, точніше, інтенсивної терапії – можливість повернути людину до життя, допомогти в цій боротьбі. Це й привело в професію, хоча моя родина абсолютно не пов'язана з нею. Батько – військовий льотчик, мати – диспетчер в аеропорту. Батьки спочатку здивувалися моєму вибору, але прийняли його як належне. Я закінчив Дніпропетровський медінститут. З 1991-го по 2012-й працював в реанімації. У мене кілька спеціальностей: я лікар-токсиколог, лікар-анестезіолог. Потім я звузив свій напрямок, займався гострими, невідкладними станами в гінекології, урології, травматології.

Як довго Ви працюєте в сфері медичного страхування та чому прийшли в цей напрямок після роботи у лікарні?

Я працюю в ДМС з 2019 року, прийшов в цю сферу відразу ж в УНІКА. Змінити профіль мені запропонував товариш, теж лікар. Причина переходу проста: я вірю в страхову медицину, в її нагальну необхідність. Просто неможливо передати свої емоції, коли ти працюєш в умовно «безплатній медицині», в реанімації, та регулярно виходиш до родичів пацієнтів зі списком ліків, які необхідно купити. Я відчував себе так, ніби займаюся здирством. В Конституції гарантовано право на безплатну медицину, але на практиці її немає. А страхова медицина, медичне страхування – це зовсім інший підхід! Тут є чітко прописані умови, є абсолютне розуміння, хто й за що платить.

І, звичайно, тут є  сервіс. Якщо ви отримали талончик на 15:00 в державній поліклініці, це зовсім не означає, що вас приймуть в цей час. Але якщо ви користуєтеся страховим полісом, тут все працює, як годинник: ми просимо наших клієнтів прийти трохи раніше призначеного часу, щоб вони пройшли електронну реєстрацію, а координатор буквально «за руку» проводить їх до кабінету точно в призначений час.

Що сьогодні входить у Ваші обов'язки в УНІКА?

Я – лікар-координатор. Перше й найважливіше моє завдання –це робота зі зверненнями клієнта-пацієнта. Саме пацієнта, тому що ми сприймаємо тих, хто звернувся до нас саме як пацієнтів. Це накладає велику відповідальність. Ви вже не просто «людина у слухавці», ви – лікар. Як лікар ви спілкуєтеся з людиною, й вам, як лікарю, потрібно прийняти швидке рішення, як допомогти в конкретній ситуації.

Свої особливості накладає й те, що найчастіше у нас з пацієнтом телефонне спілкування. Попередньо ставити діагноз телефоном іноді дуже складно. Наприклад, на тому кінці слухавки молода жінка плаче та кричить, що у неї жахливі болі, болить геть усе. В цьому випадку перш за все її потрібно заспокоїти та поступово отримати потрібні дані про її стан. У випадку, про який я говорю, у пацієнтки почалася панічна атака, тому що вона нахилилася, і не змогла розігнутися. В такому стані пацієнт не може сформулювати свої скарги. Тут потрібна робота лікаря, низка уточнювальних запитань.

Іноді бувають прості звернення. Але найчастіше, щоб прийняти правильне рішення та надати допомогу в найкоротші терміни – потрібні знання фахівця-практика. У нас багато справжніх експертів, дуже грамотних лікарів-координаторів. І це дуже важливо: працюючи в такій команді, вищі шанси надати ефективну допомогу, та більше можливостей знайти краще рішення для пацієнта.

Як Ви підвищуєте свою кваліфікацію, працюючи в УНІКА?

У нас постійно проводяться семінари, причому як з вузьких медичних питань, так і з загальних. Наприклад, нещодавно був семінар для лікарів з фінансового моніторингу, для загального розвитку. Доводиться вивчати і протоколи МОЗ, звичайно оновлення до них приходять щомісяця.

Не так давно були матеріали з організації і надання медичної допомоги: нас вчили, як проводити ПЛР-діагностику, буває щось нове й по постановці діагнозів. Причому це завжди повноцінне навчання, навіть якщо ми вчимося онлайн: завжди є перевірка засвоєного, заліки, хоча ти і проходиш курси в першу чергу для себе. Так що постійно знаходишся в курсі всього нового, актуального, «в центрі подій».

Що Вам подобається в роботі найбільше, що надихає?

Перш за все команда. Я, в силу свого складу характеру та попередньої роботи, – людина команди. В УНІКА у мене всі друзі, колеги та однодумці. Наявність таких  відносин дозволяє розвиватися в новому напрямку роботи набагато ефективніше. У нашій компанії, коли б я не прийшов за допомогою чи консультацією до команди – я її отримаю.

Ми працюємо по всій Україні, навіть в складних регіонах. У нас є співробітники в Краматорську, які добре знають Донецьку та Луганську області, прифронтову зону. Адже там теж наші застраховані пацієнти, вони повинні відчувати увагу та турботу, мати можливість пройти обстеження, отримати медикаменти.

А ще мені подобається швидкість прийняття рішень та рівень відповідальності в компанії. Це показав СОVID-19. У МОЗ були до нього не готові, не знали, що робити, надсилали найрізноманітніші протоколи лікування. Але в компанії й лікарі, й фінансисти прийняли рішення про те, що ми будемо забезпечувати лікування коронавірусу. Наші пацієнти ніколи не були на самоті зі своїми проблемами, вони не стикалися з неможливістю зателефонувати до свого сімейного лікаря або з відсутністю бригад швидкої допомоги по своїх викликах.

Зараз, коли ми оглядаємося назад, то можемо оцінити, наскільки все це було складно: й з медичної точки зору, коли, наприклад, ми зіткнулися  з пневмонією, якої не видно на рентгені, але потрібно розуміти, як допомогти пацієнтові; й з організаційної – коли йде потік дзвінків, і у когось є реальна необхідність викликати «швидку», а декого просто потрібно вислухати і заспокоїти. Сьогодні вже можна впевнено сказати: ми як команда фахівців та як компанія – впорались!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз