Знову до школи: що чекає учнів цього року та як підготувати дитину

Кінець серпня – час хвилювання та клопоту для батьків і дітей, адже ось-ось почнеться новий шкільний рік. Які зміни чекають на школярів з 1 вересня та як підготуватися до навчання – читайте в сьогоднішньому блозі.       

Що нового з’явиться у школах

З 1 вересня починається черговий етап реалізації реформи «Нова українська школа». Нововведення у навчальному процесі мають збільшити фокус на потреби учня в навчанні, забезпечити індивідуальний підхід до кожного школяра, зменшити навантаження на вчителів. 

«Школа офлайн» та застосунок «Мрія»

Міністерство освіти планує підвищити якість та ефективність шкільного навчання. Для цього розроблена програма «Школа офлайн», яка має до кінця 2024 року повернути 300 тисяч учнів за шкільні парти. Повноцінна реалізація програми відбудеться у 2025–2026 навчальному році, але деякі зміни стануться вже з 1 вересня 2024-го.

Зокрема, навчання вимушено переміщених дітей відбуватиметься у нових школах за місцем перебування, а на дистанційне навчання вони переходитимуть лише у разі відсутності вільних місць. Школярі, що перебувають за кордоном, вивчатимуть в українській школі лише українознавчий компонент (мова, література, історія, захист України). Не забули й про учнів на тимчасово окупованих територіях – вони можуть обрати індивідуальне навчання або дистанційні класи в українських школах. 

У вересні відбудеться запуск освітнього застосунку «Мрія». Школярі зможуть користуватися бібліотекою контенту, планувати в ньому свій день. Водночас вчителі матимуть змогу виставляти оцінки, давати зворотний зв’язок учням, відмічати відвідування, додавати домашні завдання,  спілкуватися з батьками в чатах. Батьки ж зможуть легше долучатися до процесу навчання, дізнаючись про успішність своїх дітей.

Нові предмети: уроки щастя, об’єднана історія, захист України

Реалії воєнного часу та необхідність патріотичного виховання вплинули і на шкільну програму: з’являються нові предмети та видозмінюються існуючі. Загалом освітні програми ставатимуть більш гнучкими, що дозволить учням вже у старшій школі вже обирати майбутню спеціалізацію.

Для дошкільнят та учнів 1–7 класів почнеться курс «Уроки щастя», де діти вчитимуть, як турбуватися про власне ментальне здоров’я і добробут свого оточення. Втім, предмет поки не буде обов’язковим.

Також вирішено обʼєднати вивчення історії України та всесвітньої історії. Очікується, що це дозволить учням вивчати дисципліну більш комплексно. Це важливо й тому, що історія стала обов’язковим предметом у зовнішньому незалежному оцінюванні випускників (ЗНО або НМТ). 

Нарешті, предмет «Захист України» дівчата і хлопці вивчатимуть разом, без поділу на групи. На уроках можна буде навчитися основам першої допомоги, попрактикуватися у стрільбі та управлінні безпілотниками тощо. Заняття будуть проходити один день на місяць.

Посилена безпека

У школах, які не мають облаштованого укриття та розташовані в більш безпечних населених пунктах (тобто не поблизу лінії фронту), створять захищені простори. Це безпечні місця в підвалах, на цокольних або перших поверхах, де учні зможуть перечекати повітряну тривогу. Приміщення мають бути обладнані всім необхідним. Завдяки цьому тимчасовому рішенню діти зможуть навчатися офлайн. Водночас у багатьох школах вже є або активно будуються повноцінні укриття.

Також порядок у кожній школі тепер підтримуватимуть офіцери безпеки. Спеціально навчені фахівці відповідатимуть за захист дітей – стежитимуть за тим, аби до школи не потрапили сторонні особи, а також запобігатимуть правопорушенням.

А тепер поговоримо про суто практичну частину підготовки до нового навчального року.

Як підготувати дитину до школи

Підготовка до школи – процес, що забирає чимало часу. Але якщо правильно все спланувати та активно залучити до вибору дитину – все пройде швидко і без зайвого клопоту.

Шкільне приладдя

Оскільки освіта стрімко рухається до повернення в офлайн-режим, батькам цього року доведеться оновити шкільні аксесуари та одяг для своїх дітей. Це зошити, канцтовари, ранці, спортивна форма тощо. Зокрема, обираючи ранець, варто звернути увагу на ортопедичні моделі, оскільки сучасний спосіб життя дуже підвищує ризики сколіозу та інших викривлень хребта.

Звісно, частина шкільних занять проходитиме у режимі онлайн, а діти, крім письмової роботи у зошитах, вивчатимуть програмування, робитимуть проєкти та готуватимуть електронні презентації. Тому варто подумати про придбання ноутбука або апгрейд існуючого комп’ютера.

Медичні довідки

Приємна новина – у 2024 році спростилась процедура отримання медичної довідки для відвідування школи. Відтепер батькам не потрібно стояти в чергах, щоб записати своїх дітей до всіх лікарів-спеціалістів. Для отримання довідки про стан здоров'я достатньо пройти лише педіатра – іншими словами, її можна отримати у свого сімейного лікаря.

А якщо при зарахуванні до школи ви обрали для дитини дистанційну або індивідуальну форму навчання, медична довідка взагалі більше не потрібна. 

Тренінг з безпеки

Перед початком навчального року з дітьми потрібно вивчити головні правила безпеки. З найменшими варто пройти навчання разом, під час реальних ситуацій.  

Коли під час занять лунає сигнал повітряної тривоги, слід дотримуватись вказівок вчителя та організовано прямувати до укриття. Якщо небезпека заскочила на вулиці – потрібно одразу йти до найближчого укриття (підземні переходи, метро тощо). У разі, якщо дитина розгубилась та не знає, куди йти – треба спитати у дорослих. А перебуваючи вдома, варто дотримуватися правила «двох стін».

Нагадайте малечі і основні правила безпеки на дорогах – переходити дорогу тільки по пішохідному переходу, завжди звертати уваги на сигнали світлофора, не вибігати на проїжджу частину тощо.

Фінансовий захист 

Звісно, завжди краще користуватися можливостями страхування. Поліс від UNIQA «Мій захист» – це оберіг для дитини на кожен день. Він фінансово захищає від травм, переломів та інших непередбачуваних випадків, які можуть траплятися на вулиці, у школі чи під час спортивних змагань. Захист працює 27/7 протягом 12 місяців та підходить для дітей будь-якого віку. Детальніше умови можна прочитати на сайті: https://uniqa.ua/private/life/zdorove/miy-zakhyst/

Бажаємо вам успішного та безпечного навчального року!