UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Dolce vita: 5 порад, як уникнути діабету

14 листопада - Всесвітній день боротьби з діабетом. Ця хвороба стрімко молодшає і скоро може увійти до ТОП-5 найпоширеніших захворювань у світі. Діабет спричиняє тяжкі наслідки, у тому числі інсульт, інфаркт, сліпоту, вимушену ампутацію кінцівок. У багатьох людей є ризик захворіти, але є й усі шанси, щоб цього уникнути.

Dolce vita: 5 порад, як уникнути діабету

Лікарі-експерти медичного асситансу УНІКА підготували цю статтю про профілактику діабету з надією, що вона допоможе прояснити найважливіші питання і зберегти здоров'я наших читачів.

Розбираємося з проблемою: цукор, глюкоза, інсулін

Цукор, а точніше глюкоза - джерело енергії для наших клітин. Глюкозу ми отримуємо з їжі, що містить багато вуглеводів і цукрів. Але для того, щоб її засвоїти, потрібен інсулін - гормон підшлункової залози. З різних причин цей гормон може не вироблятися, або клітини нашого організму можуть втратити сприйнятливість до нього. Такий стан і називається діабетом.

У здорової людини ніколи не буде гіперглікемії, хоча трапляються короткочасні стрибки нормального рівня цукру в крові - наприклад, після їжі або стресу.

Чим небезпечний діабет?

Діабет впливає на всі органи і системи організму, і небезпечний своїми ускладненнями - уражаються нервова система, судини, очі, нирки, серце, зростає ризик інфарктів та інсультів, небезпечних переломів, оскільки погіршується стан кісткової тканини. Виникають трофічні виразки ніг, цироз печінки, зниження імунітету - усе це часті наслідки цукрового діабету.

Діабет буває різним:

  • діабет I типу - автоімунне, іноді вроджене захворювання, за якого інсулін не виробляється взагалі, його доводиться вводити ззовні: за допомогою ін'єкцій та інсулінових помп. Це 5-10% усіх випадків діабету. Він частіше виникає у дітей, підлітків і молодих людей до 30-35 років,
  • діабет II типу може розвинутися у здорової людини за певних сприятливих для цього умов. У такому випадку інсулін, що виробляється підшлунковою залозою, перестає сприйматися організмом і вже не може розщеплювати глюкозу. Близько 90% хворих страждають саме на цукровий діабет другого типу, ризик розвитку хвороби збільшується з віком.

На ризик діабету I типу практично не можна вплинути. А ось ризик діабету II типу можна знизити, навіть якщо у вас є генетична схильність до нього.

Як знизити ризик діабету ІІ типу?

1. Контролюйте вагу

Діабет другого типу - захворювання, яке може бути спричинене саме зайвою вагою. Тому контроль маси тіла є дуже важливим, особливо з віком. Оцінювати свою вагу можна по-різному - більшість формул для розрахунку доступні онлайн. Ось один із способів обчислити ідеальну вагу:

50кг + (зріст (см) - 150) * 0,75

Якщо ви жінка, то від отриманого числа треба відняти ще 3,5. Відповідь в кілограмах.

Порада від УНІКА: для оцінки ризику діабету також використовується співвідношення: обсяг талії / обсяг стегон. У нормі для чоловіків цей показник повинен бути не більше 1,0, а для жінок - до 0,85.

2. Їжте рослинну їжу з клітковиною

Правильне харчування при профілактиці діабету - один з чинників успішної боротьби за здоров'я. Останні дослідження свідчать, що лише 120 г зелених овочів на день зменшують шанси захворіти на діабет приблизно на 15%. Щоб знизити ризик діабету, додайте в меню зелені овочі - шпинат, броколі, петрушку і кріп, зелену квасолю, білокачанну і цвітну капусту, а також хліб з клітковиною.

Порада від УНІКА: додатково відмовтеся від рафінованих продуктів, наприклад, обирайте коричневий рис замість білого.


3. Займайтеся спортом

Заняття спортом рекомендуються для профілактики практично всіх хвороб, але спорт у випадку діабету - це життєва необхідність, а гіподинамія, навпаки, прямий шлях до хвороби. Фізичні навантаження підвищують сприйнятливість до інсуліну, збільшується ефективність його дії. В цілому вправи дозволяють знизити ризик розвитку діабету 2-го типу майже на 50%.

Порада від УНІКА: вибираючи спорт як профілактику діабету треба пам'ятати - потрібні аеробні навантаження. Це заняття, при яких пульс зростає від 123 до 161 ударів на хвилину. Мінімальним для людини вважається аеробне навантаження тривалістю 150 хвилин на тиждень, тобто 30 хвилин на день. Оптимальну частоту пульсу при аеробному навантаженні може підібрати тренер або лікар.

4. Проходьте обстеження

Підступність діабету в тому, що найчастіше він починається непомітно. «Високий цукор» не має виражених симптомів, тому виявити діабет або перед-діабет можна тільки за підсумками лабораторного дослідження - тесту на толерантність до глюкози. У країнах з розвиненим медичним обслуговуванням цей тест є обов'язковим для всіх дорослих в рамках щорічного профілактичного обстеження. Він рекомендований всім людям після 40 років, особливо з надмірною вагою.

Порада від УНІКА: існують домашні тест-смужки для контролю цукру в крові. Нормальний рівень цукру у здорової людини становить 3,3-5,5 ммоль / л. Показання тест-смужок менш точні, однак, вони можуть вчасно звернути вашу увагу на проблему.

5. Спіть більше і переймайтеся менше

Експерти з товариства дослідження сну (Sleep Research Society) в США провели експеримент: його учасники спали на 1 годину в день довше протягом шести тижнів. Як результат, організм кожного з них став більш чутливим до інсуліну. Висновок: недосип може призвести до діабету, а здоровий повноцінний сон, навпаки, знизити рівень цукру в крові.

Деякі психологи стверджують, що основна причина діабету - невміння радіти і постійно знижений емоційний фон. Цілком можливо, адже вже доведений зв'язок між зниженням реакції на інсулін і зростанням гормону стресу, кортизолу. Висновок: потрібно шукати і знаходити приводи для радості і, по можливості, не дозволяти собі хвилюватися.

Порада від УНІКА:

Хороший спосіб знизити занепокоєння про своє здоров'я - медичне страхування. Ми вже багато разів писали про нього, а з недавніх пір УНІКА пропонує фінансовий захист безпосередньо на випадок діабету. Детальніше про таке страхування ми розповімо в наступному випуску нашого блогу. Будьте здорові!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз